[2011-07-02]
Sommarregn, storstädning och samlarfynd!
Nu börjar man så smått återhämta sig efter både midsommarhelgen och den påföljande värmeböljan. Äntligen lite sommarregn och svalare temperaturer! Dags för storstädning inför semestern alltså!

Sommarfynda på eBay! Vi planerar att under de kommande veckorna (i stort sett dagligen!) lägga ut nytt och spännande material på de båda auktionssajterna eBay och Tradera. Målsättningen är en trevlig blandning av mynt, sedlar och medaljer i såväl singelrop som större och mindre poster. Sommarfynda på Tradera! Storknapparna här intill leder dig snabbt och enkelt till våra objekt på eBay.com resp. Tradera.com, så titta gärna förbi Mynthandeln.com för att kolla upp om något spännande dykt upp till försäljning. Har du önskemål om något speciellt är du naturligtvis alltid välkommen att maila oss en förfrågan eller t.o.m. en önskelista till . . . Ulf Ottosson, Antikören KB ().

P.S. Det går utmärkt att kombinera köp både från eBay och Tradera och få dem skickade i samma försändelse. Betalning sker inom Europa (EU) lämpligen/billigast via bank, medan PayPal.com är det mest praktiskt för övriga världen. För våra svenska eBay-köpare, som betalar via bank!! (PayPal = +5%!), gäller Forex' dollarkurs.

[2011-06-19]
Dyrt att sälja på eBay - men billigt att köpa!
Vi har nu så smått börjat lägga ut nytt material på eBay.com. Är du inte redan registrerad på eBay så gå in och registrera dig (gratis), för mera material är på G. Här hittar du vår butik. Samlare i Sverige har dessutom en stor fördel gentemot internationella samlare på eBay. Frakten inom Sverige (vid bankbetalning - ej PayPal) är nämligen bara Kr 20:- per försändelse (REK över 500:-) medan köpare i utlandet får betala $20 istället (p.g.a. PayPal/eBay's nya regler om registrerade försändelser). Välkommen att fynda på eBay!

[2011-06-16]
Grekland påverkar både börsen och ädelmetallerna
Grekland nära konkurs. Kroniskt oroliga själar på börsen nu ännu mer hysteriska. Fler och fler föredrar de historiskt ädla metallerna framför papper. Är värdemynten på väg tillbaka? Idag slog guldpriset nytt rekort med Kr 321.145:-/kg! Och silverpriset har legat över 7.000:-/kg sedan den 1 mars 2011. Den 6/4 passerades 8.000:-/kg och den 28/4 slogs det fantastiska rekordet 9.504:-/kg. Senaste månaden har silvret legat ganska stadigt runt knappt 7.500:-/kg.

[2011-06-10]
Myntmästaren på Gräfsnäs Medeltidsdagar 2011
Nu till helgen är det återigen dags för Myntmästaren att slå mynt i "Bierka by" under Gräfsnäs Medeltidsdagar. Alla barn är välkomna att prova på hur man slog mynt på medeltiden. Kom och prägla din egen Riddar Gomer-penning - en hjorthuvuds-brakteat med Gudmar Magnussons vapensköld från 1291 års sigill.

YouTube-klippet ovan är från Medeltidsdagarna i Gräfsnäs 2009. Filmat och redigerat av broder Björn. För att växla till fullskärm, klicka på knappen nederst näst längst till höger.


[2011-06-09]
Kampanj för SAMLARSAKER på Tradera.com
Kampanj: Samlarsaker på Tradera Vet inte hur många gånger vi påpekat för Tradera att det faktiskt var samlarna! som en gång byggde upp auktionssajten och gjorde den framgångsrik. Detta för att Traderas alla 30-åringar ;o) gång på gång visat att man helt glömt "sin historia".
Nu finns emellertid tecken som möjligen indikerar att man fått upp ögonen för de så styvmoderligt behandlade samlarna igen!? Nu i dagarna lanserar man nämligen en kampanj för SAMLARSAKER på Tradera. Och trots helt fel tid på året, extremt kort framförhållning och kanske inte riktigt utlovat "format på kampanjen" tycker vi detta är ett steg i rätt riktning. Med bättre kommunikation och större djungeltrumma skulle ett nytt försök till höstsäsongen kunna bli riktigt lyckat. Antikören / UON.se är givetvis med på ett hörn och kommer succesivt att lägga ut mera material fram till midsommar. Önskemål ...? ... Maila Uffe!

Våra auktioner: UON.se Butik (butiksdesign med små bilder) eller UON.se Auktioner (större bilder och lägg-i-minneslistan-funktion).

Och här några användbara länkar som Tradera korkat nog valt att gömma undan:  Nya objekt idag ~ dito flest bud ~ dito högsta pris


[2011-05-31]
Auktionsfirmans kompanjon fick 1 års fängelse
Gotlands Tingsrätt meddelade idag dom i den uppmärksammade skattplundringsrättegången. Huvudmannen, den f.d. delägaren i Aurum Auktioner Stockholm AB och mångårige kompanjonen till Hamrin & Svahn Mynt AB, fick ett års fängelse för grovt fornminnes-brott och förberedelse till dito. Två andra skattletare dömdes till vardera 10 månader medan en fjärde fick 30 dagsböter à 180 kr. Samlaren som handlat av huvudmannen frikändes helt. Målsägandes (Länstyrelsen Gotland, Majvor Östergrens) skadeståndsyrkande ogillas i samtliga fall. Huvudmannens beslagtagna mynt och silver-föremål kunde inte bindas till plundringarna och kommer att åter-lämnas när domen vunnit laga kraft. Domen kan beställas i PDF-format (83 sidor, 616 kB) från Gotlands Tingsrätt för den som är intresserad. Sveriges Mynthandlares Förening (SMHF) borde kanske vara en av dem? - De är nämligen omnämnda i domen.

[2011-05-13]
Samlarmynt och fornfynd - två sidor av samma mynt
Fornfynd och samlarmynt - två sidor av samma mynt Jag tycker synd om människor som inte kan vara ärliga ens mot sig själva. Det må gälla blånekande plundrare, journa-lister som låter förutfattade meningar gå före reserch eller arkeologilobbyister som uttalar sig mot bättre vetande. Vet inte riktigt vilket som är äckligast?
Vi myntsamlare kan numera dagligen ta del av diverse "myntartiklar" på Sveriges Radio Gotland och HelaGotland.se (i riksmedia är det dock ganska tyst om detta). En salig blandning av vikingatida mynt, silverskatter, plundring, myntsamlare, metallsökare, fördomar och okunskap. Journalister och allmänhet luras tro att mynt av den typen som finns exempelvis på Gotlands Museums hemsida är så sällsynta och dyrbara att de endast finns på muséer. Vilket är fullkomligt felaktigt! Tål inte allmän-heten höra sanningen? Man kan ju tycka att de som vet bättre kunde tala om som det är, men arkeologer och museifolk undanhåller gärna det faktum att en drygt 1200 år gammal silverdirham från Bagdad-kalifen al-Mahdi Proveniens: Antikören myntauktion 19, 1996, nr 5 (250 kr).kan köpas hos mynthandlare i världens alla hörn för någon eller några hundra-lappar!! En Google-sökning gav t.ex. +50.000 träffar (+5.000 bilder). Att medvetet försöka inbilla folk att detta är föremål som inte förekommer i privat ägo, är såpass oärligt att man har anledning att fråga sig varför? Östergren & Co vet ju mycket väl att det finns oändligt många fler privatägda samlarmynt än det finns statligt ägda mynt (fornfynd). Men sanningen kanske inte främjar extremarkeologernas syften? Slutligen: Myntsamlandet är världens äldsta samlarhobby och kejsar Augustus samlade mynt redan på Jesu tid. Det är väldigt trist att de som borde inspirera och informera om vår historia istället motarbetar de som är intresserade.

Här är t.ex. en som nog gått och stirrat i backen lite för länge:
Hellqvist: - Vi har olika uppfattningar om samlare av fornfynd*. Jag för min del skulle aldrig köpa något sådant. Det borde finnas någon form av kvitton för dem som handlar med fornfynd**, precis som det gör för uppstoppade fåglar och andra djur.

  * Samlare av fornfynd = Statliga muséer (ej privata samlare).
* * Att handla med "fornfynd" (exv. mynt utan ägare) är förbjudet.

Tillägg: Intressant yttrande av Östergren (i Gotlands Allehanda):
- "De vanligaste mynten är värda några 100 kronor. Men andra kan vara värda 10 000 och jag hittade själv ett värt 50 000". ... WOW!! Men eftersom statligt ägda mynt helt saknar ekonomiskt värde (de är ju ingen handelsvara!) måste man väl rimligen tolka detta som ... ett klockrent fall av skattplundring!?   ;o))

Vikingatida arabiska silvermynt (slavhandelspenningar) passar utmärkt i en historisk svensk myntsamling. Internationellt hittar du mängder av dylika mynt till väldigt låga priser. Klicka för Google-sökning och börja samla!

[2011-05-05]
Följ rättegången genom Sveriges Radio.
Andra rättegångsdagen i Visby inleddes kl. 9:15 med förhör av före detta mynthandlaren och auktionsarrangören från Stockholm. Den som är intresserad kan följa förhandlingarna genom ett (någorlunda) kontinuerligt uppdaterat referat på SverigesRadio.se.

Tillägg: Nu har Sveriges Radio tydligen tagit bort "service-sidan": "Andra rättegångsdagen: Förhör med huvudmannen i dag". Om du tycker att Googles cashade version ser konstig ut, så klicka F5 (uppdatera). En ny SR-sida har nu skapats: Huvudmannen nekar till brott. Även gotlandstidningarna refererar rättegången ... och Dagens Nyheter beskriver både bakgrunden till skandalen och det faktum att plundringarna upphört efter gripandena hösten 2009.

[2011-05-04]
Misstänkta skattplundrare inför skranket idag.
Idag inleddes den så kallade skattplundrarrättegången i Visby Tingsrätt. Förhör hölls bl.a. med den misstänkte "47-åringen" och imorgon är det dags för "huvudmannen" från myntauktionsfirman i Stockholm (idag porträtteradHelaGotland.se). På Sveriges Radio är man tydligen både intresserad och service-minded, för på deras webbplats finns nu ett detaljerat referat av första rättegångs-dagen. Intressant läsning! ... Trovärdigt försvar ...?  - Döm själv!
På samma sida* återfinns även en intervju med en gotländsk myntsamlare som samlar "historiskt intressanta ... moderna svenska mynt" ... vilket väl får tolkas som mynt från Gustav Vasa och framåt?
* Artikeln om myntsamlarklubben GOTEN har nu flyttats hit, "taggats" som "skattplundring" och ihopblandats med Alva-skandalen!?? Märkligt vad svårt en del "journalister" har för att fatta sammanhang, googla fram fakta eller ange källor ...   Red. anm.

[2011-04-21]
GLAD PÅSK! ~ önskar vi på Mynthandeln.com
Dagen trädgårdsbild Nu tar vi lite ledigt från mynteriet i några dagar och går ut och möter våren. Kylen är fylld med påskmat och grillen är framtagen. Vi önskar alla kunder, kollegor och allmänt nyfikna en riktigt trevlig och GLAD PÅSK!

P.S. Förmiddagens indikation på silver är över 9.000:-/kg! ... vi får se var det landar ...

[2011-04-20]
Silverpriset ... igår 8.781:-/kg ... idag 8.971:-/kg!
Ja, vad skall man säga om utvecklingen på silver ...? Tror jag tar en kaffe på balkongen och funderar vidare ... ;o)

[2011-04-18]
Silverpriset ... var skall det sluta ...? Idag: 8.625:-/kg!
Den första mars i år uppmärksammade vi att silverpriset passerat drömgränsen 7.000:-/kg! Då tyckte man denna notering var smått fantastiskt . . . idag noterar vi 8.625:-/kg! och man börjar fråga sig om det finns någon övre gräns? Av de tolv börsdagarna hittills i april har åtta bjudit på rekordnoteringar! Scrollar vi ner på sidan till 2010-09-30 ser vi att förhållandet mellan guld och silver då var 60:1 ... och att det på vikinga- & medeltid kanske var omkring 8:1.  - Idag är det 35:1 ...

Välkommen in i vår Tradera-butik och kika på lite fina silvermedaljer.

Och här några användbara länkar som Tradera korkat nog valt att gömma undan:  Nya objekt idag ~ dito flest bud ~ dito högsta pris

[2011-04-17]
Borta bra men hemma bäst!
Åter i hemmets lugna vrå efter en intensivt trevlig helg i Helsingborg, kan man känna sig lite rikare på flera sätt. Roligast var kanske att återknyta bekantskapen med flera "gamla profiler" man inte träffat på många år. Tyvärr hinner man inte småprata med alla bekanta ansikten, men en hel del inspirerande myntsnack blev det trots allt. Försäljningsmässigt hade vi en bättre mässa än på flera år, men mycket av detta är ju "slumpens skördar". Bland kollegorna fanns det både de som tyckte att 2011 var bättre än 2010 - och vise versa. Bortsett från en liten (välbehövlig!) svacka i publiktillströmningen vid lunchtid var det fullt upp alltifrån handlarbörsen fram till timmen innan stängning. På inköpssidan blev det väl lite skralt i år - mycket p.g.a. att vi helt enkelt inte fick så mycket tid över till att kika runt på mässan i år. Hustrun är glad! ;o))

[2011-04-14]
Myntsamlare möter våren i Helsingborg och Visby!
Nu på lördag är det återigen dags för FriMynt i Helsingborg. Antikören har samma plats som i fjol, bord 139-140 i vänstra korridoren från entrén sett. Det är alltså där ni hittar lite gott och blandat. ;o) Sedan är det bara dryga två veckor tills den omtalade rättegången mot de misstänkta skattplundrarna på Gotland tar sin början den 4 maj. Huvudmannen är ju en f.d. mynthandlare och auktionist i Stockholm. Sex rättegångsdagar är inbokade; den 4-5, 11-12 samt 18-19 maj. Delar av åtalet finns att läsa på Sveriges Radios webb och nedan finner du direktlänkar till dessa sjutton sidor (delvis censurerade).
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13  14  15  16  17.
Stockholmshandlaren (som äger huset i Hejde där beslaget gjordes) omnämns här som nr 2. Förundersökningen är offentlig handling och kan beställas från åklagare, polis eller tingsrätt.
En händelse som ser ut som en tanke är att SNF, Svenska Numismatiska Föreningen, samtidigt håller sitt årsmöte i Visby den 7-8 maj . . . så det blir mycket mynt på Gotland i maj. ;o)

[2011-04-08]
Antikvitetsförfalskningar skapar rubriker . . .
I brist på aktiva numismatiska hemsidor här hemma, får man bege sig ut i världen i sökandet efter numismatiken. Idag hamnade jag händelsevis i vårt västra grannland där jag fann bloggaren Kjetil i Oslo. Senaste inlägget handlar om Numismatikk og metallbøker fra Jordan. Spännande läsning och länkar till ytterligare fördjupningar och illustrationer - bl.a. bloggaren Daniel in Washington State, USA. Direkt när jag fick ser denna bild hos den sistnämnde, "klack det till". Den där kvadrigan (fyrspannet) har jag sett förut! ... tänke jag. Och jag vet var! På en mycket vanlig turistkopia av ett antikt mynt (grekisk/romersk hybrid ... mellan en redigerade dekadrachm från Syrakusa och en s.k. medallion med Lucius Verus bild). Klicka på bilden ovan t.h. för en större illustration av förfalskarens misstag. ;o)

[2011-04-08]
Svenska mynt- & medaljsamlare och Internet . . .
Vi har tidigare uppmärksammat svenska mynt- och medaljsamlare som bloggar om sin hobby. Visst kunde man önska att fler gjorde som Werner, Micke, Roland, Ingemar, Tony & Tony, Lennart, Lars m.fl. Och visst vore det trevligt med än mera frekventa uppdateringar, men man får vara glad åt varje bidrag. Att sedan bloggandet i väldigt många fall kombineras med "köp & sälj" är bara att acceptera. Idag vill ju alla vara mynthandlare. Det är bara att konstatera fakta.
Nu har även vi medaljsamlare fått lite "online-inspiration". Kolla in Leifs och Hasses medaljsidor! Den senare kan ju om han vill (!) och det här var betydligt trevligare än hans alter ego, surkärringen "Ada" på AntikPrat. KMK, SNF och andra myntklubbar (ta åt er om ni vill) får ursäkta, men era "internet-satsningar" är verkligen beklämmnade att skåda. Lär av de aktiva samlarna! Uppdatera era hemsidor! Börja blogga! Gör nåt! - Eller är ni lika tråkiga som era webbplatser ...?

[2011-04-06]
1900-talets mest kända svenskar på 2014 års sedlar!
Idag meddelade Sveriges Riksbank vilka personer som kommer att pryda den nya sedelserien 2014-15. Tre kvinnor och tre män - från norr till söder och öst till väst. Lägsta valören 20 kronor vigs åt barnens favorit, Astrid Lindgren (Småland), medan 50-lappen reserveras åt Evert Taube (Bohuslän ... står det i pressmeddelandet - men fördelseorten Göteborg ligger faktiskt i Västergötland! - borde väl Pagrotsky veta!? ;o)). Greta Garbo (Stockholm) kommer att pryda 100-lappen och "femhundringen" ägnas Birgit Nilsson (Skåne). På högsta valören (i historiskt perspektiv egentligen en lågvalör) hyllas Dag Hammarsköld (Lappland), sedan tidigare känd från Riksbankens utgåvor 1948 och 2005. Och slutligen, på den nya valören 200 kronor, får vi se Ingemar Bergman - och en rauk?
Så nu återstår endast designen - som Riksbanken tänker sig lösa genom en formgivningstävling fr.o.m april 2011 och året ut.
Om den nya mynten 2014-15 vet vi egentligen bara att de blir mindre (vilket väl speglar dess värde) och att tvåkronoan kommer tillbaka i handeln (trots att den fortfarande gäller).

[2011-04-06]
Tre rekorddagar i rad och idag över 8.000:-/kg!
Den förste mars i år passerade silverpriset "drömgränsen" 7.000:-/kg. Sedan dess har denna nivå inte underskridits en enda dag och snittet för mars blev 7.349:-/kg. Idag noterade silverpriset återigen en rekord-notering: Kr 8.078:-/kg. En minst sagt imponerande prisstegring med tanke på att för bara två månad sedan låg priset på dryga 6.000:-/kg.

[2011-04-01]
Mynthandeln som inspirerar omvärlden . . . !? ;o)
Det är alltid roligt att kunna inspirera andra. Oavsett om det rör sig om ett tidningsomslag som kom att bli förlaga åt en silvermedalj från skojarna på Samlerhuset / Mynthuset (som f.ö. öppnat filial i Kina!), eller om det bara rör sig om en idé som andra nappat på. - Typ adventskalendern 2009 (som KMK "köpte" året efter) eller kanske något numismatisk aprilskämt som sporrat någon geniknöl i vårt avlånga land? Roligast i år var kanske Dagens Industris myntlur? - eller är det kanske ännu roligare när en, annars så "torr" SNF:are ;o)) ger sig in i leken? Tja, avgör själva! Här är Ingemars bidrag till uppåtsträvande mungipor denna dag.

[2011-03-25]
Skinande SILVER blir bara hetare och hetare . . .
Idag noterade silverpriset återigen en rekordnotering: Kr 7.728:-/kg. Det betyder bl.a. att en 80%-ig tvåkrona är värd 93 kr! Enligt Dagens Industri lär den kinesiska centralbanken bara under februari månad ha köpt hela 245 ton silver. Även den iranska centralbanken skall nyligen ha köpt stora mängder guld och silver.
Att stapla tackor kan väl i och för sig vara trevligt ... men varför inte passa på att köpa ett miniatyrkonstverk för i stor sett samma pris? Just nu erbjuder vi både stora silvermynt och flera fina silvermedaljer (många tunga och alla med hög silverhalt!) på auktionssajten Tradera. Välkommen in och fynda!

KAURO RÄSÄNEN: Leonardo da Vinci (1452-1519). 400 gram! Medaljserien Nordens huvudstäder. SILVER 305,89 gram! VILHELM MOBEG (1898-1973). Silvermedalj av Räsänen! 168 g. http://www.uon.se/images/tn/1IMG_9732.jpg CARL MICHAEL BELLMAN av Leo Holmgren. SILVER 93,10 gram! SPECIEDALERN. KMK:s vänner. Tre st. 750/1000. 108,5 gram!

Och här några användbara länkar som Tradera korkat nog valt att gömma: Nya objekt idag ~ dito flest bud ~ dito högsta pris

[2011-03-25]
På G just nu: Tradera, eBay och FriMynt!
Nu är det storstädning i mynthandeln! Mynt, medaljer, sedlar, polletter o.dyl. placeras i tre högar; Tradera, eBay och FriMynt!
Det börjar dra ihop sig till FriMynt i Helsingborg - en av årets stora begivenheter i myntsvängen. ANTIKÖREN har varit med sedan 1982 så det är kort och gott tradition att möta våren, kunderna och Jean Louis på La Petite i alltid lika trevliga Helsingborg - varje år i april.

ANTIKÖREN (som för övrigt firar 30 år i branschen i år! - se mera på UON.se) har alltid strävat efter ett så brett och varierande sortiment som möjligt. Målsättningen är alltså att "alla tre högarna" ;o) skall innehålla spännade numismatiska objekt. Våra auktionerTradera.com är redan igång och internationella dito kommer inom kort på eBay.com. Så håll ögonen öppna och "budspadarna" högt! ;o) Vid Köp Nu! gäller givetvis "först till kvarn". Bilderna nedan är direktlänkade till resp. auktion på Tradera just nu.

KNUT ERIKSSON. Lödöse. Lejon-brakteat ca 1175-85. UNIK! KRISTINA. Gjuten silvermedalj av A. Hamerani i Rom 1659. GUSTAV II ADOLF. Nyköping. 1/2 Öre 1625. VVP med 25. XR! KASTMYNT till Drottningens kröning 1719 - Slagen i koppar!! OLOF RUDBECK (1630-1702). Gjuten medalj efter Cavailler. FREDRIK I. Konungens död och begraving av Hedlinger/Fehrman.

Hittade Du inte det Du sökte? Maila oss gärna Dina önskemål till Tradera, eBay eller FriMynt. Maila Uffe!


[2011-03-22]
Rapport från den stora världen - utanför Sundbyberg
I ett pressmeddelande idag meddelar Künker i Osnabrück i Tyskland att den totala omsättningen på förra veckans sex auktioner blev ... trumvirvel ... ca 133.000.000 kr (eller 11,6 milj. Euro exkl. avgifter).
Vi får också veta att det var 400 personer närvarande i auktionssalen och att ytterligare 3.000 lagt skriftliga bud. Med fyra auktionsveckor per år hinner de 35 anställda på Künker med ca 30.000 nr/år.

[2011-03-19]
Svårt att hålla reda på nollorna i Künkers resultatlista
Ja, vad skall man säga? SNF:s auktion för en vecka sedan innehöll ju väldigt många trevliga mynt. Ett enda (besittningsmynt, Weimar?) lyckades ta sig över 100.000-kronorsgränsen (och t.o.m. gällande Tradera-rekord på 101.000 kr). ;o)   Praktmynt/moneta? - eller skådepenning/medalj? Hur som helst, REKORD: 2,98 miljoner kr! Foto: Künker, Osnabrück.
Men hur gick det då på Künkers auktioner i Osnabrück i veckan? Hur många objekt tror ni nådde denna "drömgräns" i Tyskland? 3?, 10?, 15? ... nja, tro det eller ej, men antalet +10.000 Euro exkl. provision (115.000 kr) blev otroliga 150 stycken!! Bara dessa 150 mynt inbringade ganska imponerande 46 miljoner kr! Och inte mindre än 45 av dem kom från förre SNF-ordf. Julius Haganders samling (20 besittningar och 25 rikssvenska mynt/medaljer).
Dyrast på hela auktionen blev en skådepenning / medalj! över drottning Kristina, slagen i Riga 1644 i cirka 6 dukaters vikt. Hildebrand 63. Ex. Ahlström 1985 (205.000 kr +10%). Utropet var nu € 30.000, slutpriset blev € 260.000 +15% provision +7% tysk moms = ca SEK 2.979.000:- enligt Forex kurs. På andra plats hamnade auktionens outsider, 8-dalersplåten 1659 från Avesta, som inbringade motsvarande ca SEK 2.062.000:-. Trea blev ett mynt med Antikören-anknytning (jämför IT-auktion nr 3, 1999 och nr 7, 2000). 10-dukaten 1731, i 01-kvalité, gick nu för dryga millen! - SEK 1.146.000:-. 370.000 kr eller 3 miljoner kr? Bonde eller Hagander? Johan Rethe eller osignerad kopia? 16 Dukater eller 6 Dukater?
Sammanfattningsvis bekräftar Künkers auktioner att Sverige är en ankdamm och att de stora pengarna finns utomlands. Detta visste vi om sedan tidigare, men beträffande frågan om det är bruksföremål eller konstföremål som gäller? ... är man inte mycket klokare idag. För 320 år sedan ansåg Brenner och hans vänner att skådepenningarna (medaljerna) var värda mest uppmärksamhet och de finaste koppar-sticken. Smärre praktmynt, riksdalrar, mark- och öresmynt fick hålla tillgodo med enklare illustrationer. Plåtmynten brydde man sin överhuvudtaget inte om! Då gick konsten före bruksföremålen. Detta står emellertid emot den moderna "samlartesen" att det som är tillverkat för samlare - är ingenting att samla på. En känd antikprofil lär för övrigt ha framfört följande kriterier för en värdefull antikvitet:
1) Sällsynt. 2) Yrkesskickligt utförd. 3) Exklusiv redan i sin samtid.
Men frågan kvarstår: Hur kommer det sig att den ena medaljen kostar tre miljoner kronor medan en annan, konstnärligt vackrare (och 10 dukater tyngre!) bara kostar 1/8-del så mycket ...?

Här ytterligare några toppnoteringar från Hagander-delen. (Jämna tusental inkl. provision och moms i SEKiner räknat).

Gustav II Adolf. Elbing, Polen. 3 Dukater 1631. 974.000 kr.
Kristina. Riga, Lettland. 4 Dukater 1646. 859.000 kr.
Gustav II Adolf. Erfurt. Tyskland, 10 Dukater 1632. 802.000 kr.
Gustav II Adolf. Mainz. Tyskland, 8 Dukater 1632. 802.000 kr.
Karl XI. Riga, Lettland. 10 Dukater 1660. 802.000 kr.
Gustav Vasa. Stockholm. 1 Daler 1534. Baretten. 745.000 kr.
Gustav II Adolf. Nürnberg, Tyskland. 5 Dukater 1632. 745.000 kr.
Gustav Vasa. Västerås. 1 Daler 1540. RRRR. 687.000 kr.
Erik XIV. Stockholm. 1 Ungersk Gyllen 1568. Perf. 687.000 kr.
Kristina. Riga, Lettland. 1 Thaler 1644. 481.000 kr.
Gustav II Adolf. Fürth, Tyskland. 1 Thaler 1632. 458.000 kr.
Karl XI. Riga, Lettland. 1 Dukat 1664. 435.000 kr.
Kristina. Riga, Lettland. 1 Dukat 1644. 412.000 kr.
Karl IX. Göteborg. 6 Mark 1610. RRRR. 412.000 kr.

Det sistnämnda myntet var utan tvekan ett av Hagander-auktionens mest prisvärda. Borde kostat minst 620.000:- bara för att få tillbaka pengarna som betalades i Zürich 1989. Dessutom ett både svenskt och numismatiskt mynt! ... bland alla kontinentala skrytobjekt. ;o))

[2011-03-14]
Sju MYNTAUKTIONER på lika många dagar!
I helgen som gick höll SNF:s Mynthandel (SNFMH), även kallat Myntauktioner i Sverige AB (MISAB), en trevlig tvådagarsauktion i Stockholm. Och idag inleder Künker i Osnabrück en fantastisk svit om sex auktioner på fem dagar! Künkers enorma kataloger (6,2 kg!) levererades (kostnadsfritt!) fram till dörren för flera veckor sedan, men det skulle nog behövas flera år för att gå igenom alla 7.800 nummer!! De svenska mynten är bara en liten, liten del i denna jätteauktion, men kommer ändå att inbringa mångmiljonbelopp. SNF:s förre ordförande Julius Haganders samling, del 1 (225 nr), är alltså endast en del av de svenska mynt som säljs de kommande dagarna.
Lördagens dyraste objekt på SNFMH / MISAB blev nr 497, en kinesisk sedel från 1300-talet såld för 45.125 kr. Och på söndagen klubbades auktionens dyraste medalj, Dattlers begravningsmedalj över Gustav II Adolf, nr 902 (avbildad på omslaget) för 61.750 kr.
Vi återkommer med fler noteringar och jämförelser när Künkers auktioner är till ända. Det finns nog "risk" för ett och annat rekord ...

Du vet väl att du kan söka efter svenska mynt på internationella auktioner via: Sixbid.com eller CoinArchives.com.

[2011-03-07]
REKORD IGEN! - idag kostar silver 7.530 kr/kg!
Världsmarknadspriset på silver fortsätter att nå nya höjder. Idag sattes det rekord - igen! Kr 7.530:-/kg! En notering som ger ett (teoretiskt) silvervärde för en 40%-ig silverkrona (1942-68) på helt fantastiska 21 kr! Därifrån får man givetvis räkna av förädlings-kostnader och avanser för de handlarled mynten skall passera på vägen till smältgrytorna - men ändå. En oväntad följd av det höga silverpriset är också att våra så overksamma jubileumstvåhundra-kronor nu plötsligt blivit värdemynt! De innehåller idag 188 kr silver!
För de som vill köpa silver (i tackform?) kan vi passa på att tipsa om vackra silvermynt och -medaljer. Varför inte förena nytta med nöje och köpa något som inte bara innehåller mycket silver - utan som dessutom har ett konstnärligt värde och är vackert att titta på.

[2011-03-01]
Den 1 mars 2011 - silverpriset över 7.000 kr/kg!
Förra veckan var silverpriset uppe och nosade på den magiska 7.000 kronorsgränsen vid fyra tillfällen, för att på fredagen vända ner något. Igår var det emellertid upp igen och idag, tisdagen den 1 mars 2011, sprängdes så drömgränsen med en notering på 7.005 kr/kg.
På fem år har kopparpriset stigit med 100%, guldpriset med 150%, men silverpriset har under samma period stigit med hela 250%! Samtliga metaller handlas i US-dollar, som under perioden tappat närmare 20% gentemot kronan. Stockholmsbörsens index (OMXS30) har samtidigt stigit måttliga 10-12%. Någon tillförlitlig statistik på "numismatiska kvalitetsobjekt" finns dessvärre inte - men nog måste det varit bättre, roligare och mera lärorikt än börsen!? ;o)
Under mars månad kommer vi att lägga ut en hel del material på Tradera. För att försöka tillfredställa alla smakriktningar blir det både i auktionsform och till fast pris. Besök gärna vår butik på Tradera där du förhoppningsvis kan finna lite trevliga nytillskott till samlingen. Om inte - låt oss gärna veta vad just du söker! Mynt? Medaljer? Sedlar? Litteratur? Kanske kan vi hjälpa till att komplettera din samling? Ta och maila chefen! så går han ut på lagret och kollar. ;o))

Och här några användbara länkar som Tradera korkat nog valt att gömma: Nya objekt idag ~ dito flest bud ~ dito högsta pris

[2011-02-19]
Sålde FALSKT MYNT för 480.000 kr - vägrar retur!?
Så har det då hänt - det vi varnat för sedan 1998, då Ahlströms Myntauktioner var först ut med att ta bort äkthetsgarantin på sina auktioner, något som tyvärr alltför många tagit efter. Trenden att många auktionshus av idag endast medger ansvar i 6-10 dagar, riskerar dessvärre också leda till att de lockas ta onödiga risker på köparnas bekostnad. På senare tid har vi sett flera "fantasifulla beskrivningar" av uppenbart falska mynt som exv. 10 Mark 1626 (galvano) och 1/6 Öre SM "1705" (eftergraverad 1708/7). Att förlora tusenlappar är aldrig roligt, men att förlora en halv miljon är trots allt värre! I juni 2010 sålde Frimärkshuset i Stockholm en norsk dubbel speciedaler 1644 för 400.000 kr +20% provision = 480.000 kr. Nu har det emellertid visat sig att myntet är FALSKT! Experter på Universitetet i Hannover har undersökt saken med både svepelektronmikroskop och jämförande konduktivitetsmätning och kommit fram till att det rör sig om en "cast fake", d.v.s. en gjuten förfalskning. Naturligtvis tråkigt för alla inblandade, men vad värre är: Frimärkshuset vägrar låta köpet gå tillbaka!?, något som givetvis fått många i branschen att "dra öronen åt sig". Vågar man handla av en auktionsfirma utan garantier? Och vad skall man tro om: "Auktionskatalogerna är omsorgsfullt bearbetade ... Våra välrenommerade experters samlade kunnande och erfarenhet är och har alltid varit Frimärkshusets adelsmärke". Detta är dessutom inte första gången ett falsk mynt hamnar på firmans katalogomslag. 1991 pryddes omslaget bl.a. av en falsk Anund Jakob-penning (katalogen innehöll f.ö. en lika falsk Oxenstierna-thaler). Den gången kom katalogmakaren från nyss kursade Hirsch Mynt AB. Om ingen uppgörelse träffas mellan Frimärkshuset och köparen blir det väl sannolikt rättssak av det hela - och kanske ett spännande prejudikat!? Det vore onekligen intressant att få prövat om man verkligen får påstå att man säljer ett mynt ... när man i själva verket säljer en gjuten silverbricka? Vi får säkert anledning att återkomma i ärendet.
Såg i SNT 1-2011, som kom härom veckan (ja, ja, på nätet är det fortfarande "maj 2010"), att ordföranden i den synnerligen inaktiva "branschorganisationen" Sveriges Mynthandlares Förening (SMHF), Christian Hamrin, planerar ett föredrag om förfalskningar!! - Visst blir man häpen! Och det är inget april-skämt ... det är den 27:e. ;o) Hur som helst vill vi självfallet vara med och stötta detta fina initiativ (det första på 20 år?), så här kommer ett tips på vägen. Håll till godo!
Och för den som händelsevis inte genast noterade den ovanligt grova avgjutning kommer här en extra bild.

[2010-12-21]
Antikören önskar GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
Arvid Karlsteen (1647-1718). Silvermedalj i 1½ riksdalers vikt, graverad av I. C. Hedlinger 1725, efter självporträtt av Karlsteen från omkring år 1700. Klicka för större bild. Så här dagarna innan jul har väl de flesta annat att tänka på än mynt. Julstöket är i full gång. Önskelistorna är genomgångna. Mat, dryck och klappar skall inhandlas till alla som varit snälla. Själv har jag, som vanlig, varit oerhört snäll och därför kommer jag att, på julaftons kväll - av mig själv - få en härlig och efterlängtad (20 år) Karlsteen-medalj signerad I. C. Hedlinger. Min julklapp väger hela 1½ riksdaler! . . . vilket möjligen är unikt? och kommer att passa utmärkt i myntskåpet bredvid Karlsteens andra självporträtt - Nils Keders jätteplakett med halvt framvänd bild. Det blir mumma det, att sitta och gotta sig åt framför brasan på julafton. Helgen är räddad! Man får hoppas att alla andra mynt- & medaljsamlare också får vad de önskar sig! ;o))

God Jul & Gott Nytt År! . . . önskar Ulf & Babsan på Antikören


[2010-12-15]
Traderas "förbättringar" verkar aldrig ta slut ...
Tradera har ju en fin tradition av att själva beskriva diverse försäm-ringar som "förbättringar", så man blev väl inte direkt förvånad när man för ett tag sedan beskrev en förminskning av bilderna från 640x480 pixlar till 344x258 pixlar som att man gjort "objektsbilden större"!? ;o) Och idag har Tradera infört ytterligare en "förbättring", nämligen att ta bort!? den dagligen använda funktionen "nya auktioner"!? Vet inte hur andra myntsamlare letar igenom Traderas myntavdelning, men jag kollar alltid nya myntauktioner ... som jag i och med detta, nu skapat MIN EGEN länk till. - Tji fick ni! ;o))

Här är ytterligare några "förbättringar" som inte uppskattas:
1) Tidigare kunde man dubbelklicka bakåt efter att ha lagt till ett objekt i minnelistan. Nu får man istället upp en popup-ruta, mitt på skärmen som man "femtioelva" gånger per dag skall försöka hitta och klicka. 2) Traderas HTML-editor (max 7000 tecken) som automatisk ändrar/förlänger!? ursprunglig kod och omöjliggör återuppläggning av auktioner. Man måste leta fram ursprungskoden och knacka in allt på nytt. 3) Som samlare vill man ju ha koll på marknaden och se om och för vad olika objekt säljs. Tidigare kunde man i minneslistan se "antal bud" på objekten och på så vis slippa klicka på allt för att se om det blev sålt eller ej. 4) En annan charmig "förbättring" är att man så snart en ny faktura skapats, vid varje inloggning möts av följande "meddelande" (läs: en ren och skär lögn!!) i röd fetstil: "Du har en obetald faktura som förfallit till betalning" ... men när man klickar "visa", så visar det sig att det är två veckor till förfallodatum. 5) Har man "Butik" på Tradera får man finna sig i att ens logotype antingen visas rätt i butiken eller i den s.k. gallerian. Något ljushuvud har nämligen trott att en bild på 470x75 pixlar har samma propotioner i formatet 150x50 pixlar!? ... med påföljden att ett runt mynt i butiken blir ovalt i galleriet. Och nej då, det går INTE att använda två bilder.

Allt detta - och mycket mer - har naturligtvis delgivits Tradera - men tyvärr för döva öron. Lyhördhet är nog den enskilt största bristvaran hos Tradera.com ... något som blir extra irriterande med en "äppel-käck" support fylld av standardfraser följt av "Ha nu en jättebra dag!"

Klicka för att gå till vår Tradera-butik

Trots alla dessa "förbättringar" är Tradera ljusår bättre än Budera som totalt bromsat in och verkar ha resignerat. Synd! - för Tradera behöver definitivt konkurrens!! Idag är Tradera bäst! - men lång ifrån så bra som det en gång var! Så nu på fredag kommer vi börja lägga ut nytt material på Tradera.com - kanske sista chansen att fixa hårda paket till jul? - eller göra årets sista investering?


[2010-12-10]
Mynthandlare åtalad - efter 13 månaders utredning
I onsdags åtalades fem män för misstänkt skattplundring på Gotland hösten 2009. En sensation i sig, men vad värre är; en av de åtalade är f.d. mynthandlare och auktionsarrangör i Stockholm. Händelsen chockade myntsverige för ett drygt år sedan och vållade branschen mycket skada genom omfattande negativ publicitet i olika media. Sedan dess har det varit märkligt tyst och månad efter månad har passerat utan att utlovat åtal väckts. Detta har fått flera i branschen att börja tro att det hela bara var ännu en "medialuring" iscensatt av en ökänd "opinionsbildare". Nu får vi emellertid (äntligen!) veta att så inte är fallet. Denna gång verkar det minsann vara "skarpt läge".

Helagotland.se läser vi 2010-12-08 bl.a. "Åklagaren, kammar-åklagare Mats Wihlborg, menar att det är uppenbart att männen ägnat sig åt planerad och professionellt upplagd plundring, och att de haft klart för sig hur försäljningen av det de hittat ska gå till".

Det finns redan nu mycket mer att läsa om detta, både i Sverige och i utlandet - om mer lär det bli. Här ett axplock från nätet idag:

Gotlands Allehanda: Avgörande pusselbit som ledde till åtal
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6484704

Gotlands Allehanda: Åtalade hade allt som behövs för myntjakt
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6485569

The Local - Sweden's News in English: Stolen silver treasure recovered on Gotland http://www.thelocal.se/30700/20101208/

Det är väldigt tråkigt att en extremt lite grupp "nördiga grävlingar" i kombination med en "ökänd världsmästare i överdrifter" kan åsamka en så fantastiskt trevlig hobby så stor skada. Myntsamlande är världens äldsta hobby! och minst!! 99,999% av de mynt som omsätts på marknaden är ärligt förvärvade objekt. Glöm inte detta Majvor!! Hur trist allt detta än är för myntsamlandet skall det ändå bli väldigt spännande att följa rättegången - enligt uppgift i början av mars 2011. Det är knappast troligt att vi ännu vänt sista bladet i sagan om de tre metallsökarvännerna som startade myntauktionsfirma ...


[2010-11-30]
Driftstörningar på Loopias webbhotell
Om du försök gå in på någon av våra hemsidor under de senaste timmarna, har detta inte fungerat. Orsaken till detta är att ett av våra webbhotell, Loopia, idag har haft "problem med nätverket". Loopias hemsida låg också nere, men genom att Googla Loopia kunde man hitta information både på Twitter (som snabbt blev toppsökning) och Loopias driftblogg (som klokt nog placerats utanför Loopia-domänen). Vi får hoppas att detta var ett tillfälligt problem.

[2010-11-21]
Bonde-samlingens Grand Final: - Oj, vilka priser!!
Betalt 2010-11-19: Kr 936.000:-!! Prisutveckling brukar allt som oftast vara trappstegsartad. Och efter helgens auktion Samling Bonde på Ericsberg, del 6, i regi Ulf Nordlinds Mynthandel, kan man bara konstatera att mynt-priserna nu tagit ett rejält kliv uppåt. Eller vad säges om nedanstående topp-tio-lista!? Dyrast blev Drottning Kristinas dubbelriksdaler ("Christin") 1649, med porträtt utfört av fransmannen av Jean d'Armand och frånsida av svenske Petter Michelson, som betalades med Kr 780.000:- + 20% = Kr 936.000:- (Utrop 100.000:-).

Kristina. 2 Riksdaler 1649. RRR. (100.000) 780.000 + 20%.
Hertig Karl (IX). 1 Daler 1587. UNIK. (250.000) 640.000 + 20%.
Karl (IX) Riksf. 3 Daler 1599. UNIK. (150.000) 530.000 + 20%.
Sigismund. 1 Daler 1594. RR. (75.000) 320.000 + 20%.
Karl X Gustav. 1 Dukat 1658. RR. (60.000) 175.000 + 20%.
Gustav Vasa. Åbo. 16 Öre klipping 1557. (80.000) 170.000 + 20%.
Fredrik I. 2 Riksdaler 1727. (25.000) 145.000 + 20%.
SEDEL: 100 Kronor 1875. RR. (50.000) 140.000 + 20%.
Gustav Vasa. 1 Daler 1535. Spiran. RR. (60.000) 135.000 + 20%.
Adolf Fredrik. 1 Dukat 1754. Silverberget. (60.000) 130.000 + 20%.

Dyraste Vikingamyntet
Anund Jakob. Penning ca 1025-30. (25.000) 44.000 + 20%.

Dyraste Medeltidsmyntet
Sverker d.ä. Lödöse. Penning ca 1130-56. (12.000) 41.000 + 20%.

Dyraste Kopparmyntet
Karl XII. Stockholm! 1 Öre SM 1715. (10.000) 72.000 + 20%.

Dyraste Medaljen
Karl X Gustav. Belöningsmedalj 1649/50. (20.000) 82.000 + 20%.

Dyraste Förfalskningen ("fantasimyntet")
Gustav Vasa. "Åbo-Gyllen 1557". (1.500) 30.000 + 20%.

Dyraste Personmedaljen
Sten Bielke (1624-84). Av Meybusch 1670. (1.500) 29.000 + 20%.


[2010-11-21]
Vikingamynt stimulerar undervisningen på Gotland!
I Gotlands Allehanda läser vi en trevlig artikel om hur ett gammalt mynt kan väcka nyfikenhet och stimulera till historieforskning bland elever på folkhögskolan i Hemse på Gotland. Ett strålande exempel på att gamla mynt kan göra betydligt mer nytta hos intresserade privatpersoner än i något otillgängligt museimagasin bland tiotusentals likadana - som bara "ligger och skräpar" i stora högar. På Gotlands Museums hemsida lyser numismatiken däremot med sin frånvaro. Det är egentligen ganska fantastiskt att museet på Sveriges myntfyndstätaste plats helt verkar sakna numismatiker!?
I lärdomsstaden Uppsala är man avsevärt bättre på att visa upp sig och sina föremål. Uppsala universitets myntkabinett finns till stora delar digitaliserat och tillgängligt för allmänheten genom föredömligt STORA fotografier. Mycket BRA!! Själva databasens sökfunktion lämnar kanske lite övrigt att önska (exv. "årtal" som en parameter), men i det stora hela är detta bland det bästa som gjorts i Sverige på området. Och det är inte nog med detta. Man erbjuder dessutom en webbsida för latinöversättningar på kungliga svenska medaljer samt en förteckning över personmedaljer i PDF för gratis nedladdning!
Kanske tycker man på Kungliga Myntkabinetet i Stockholm (KMK) att man hamnat lite för mycket "på efterkälken"? ... för i dagarna har man så smått börjat uppdatera sin webbplats med Sveriges mynt-historia i korthet och Myntgalleriet. BRA! Det första som slår en är dock; VARFÖR dessa miniatyrbilder!?? - Lär av Uppsala och använd hela skärmen!! Myntgalleriet är emellertid under konstruktion, så vi får hoppas att detta fixas till i samband med korrekturläsningen ... ;o) ... Tips: Glöm inte att Lödöse också är en medeltida myntort! ;o))

[2010-11-03]
Antikören på Tradera - nu inte bara myntauktion!
Vintertid och Halloween. Mörkare och mörkare ute. Mer och mer myntsäsong inne! ;o) Antikören / UON.se fortsätter under november att lägga ut nya grejer på auktionssajten Tradera. Vi har en hel del material "i pipelinen" ... men vi är ändå intresserade av att få veta vad just Du söker!? - så maila oss gärna en önskelista!

CARL HÅRLEMAN (1700-53) av Daniel Fehrman 1753. PEHR ELVIUS (1710-49) av D. Fehrman & N. Georgii 1758. NILS PSILANDERHIELM (1706-68) av Gustav Ljungberger 1783. ANTON von SWAB (1702-68) av Gustav Ljungberger 1776. CHRISTOPHER FAXELL (1704-80) av Gustav Ljungberger 1773. OLOF von DALIN (1708-63) av Carl Gustav Fehrman 1771. SAMUEL KLINGENSTIERNA (1698-1765) av C. G. Fehrman 1769. SIMON GRUNDEL HELMFELT (1617-77) av C. G. Fehrman 1792. JACOB GYLLENBORG (1648-1701) av Carl Enhörning 1816. JOHAN IHRE (1707-80) av Carl Enhörning 1811. SAMUEL TROILIUS (1706-64) av Carl Enhörning 1792. ANDREAS RYDELIUS (1671-1738) av Enhörning eller Enegren?

När vi startade mynthandel en gång i tiden skedde försäljningen via butiken, mässor, lagerlistor och annonser i mynttidningarna. 100% fast pris, alltså. Ganska snart upptäckte vi dock att många samlare gärna "ville bestämma priset själv" - och då började vi myntauktioner. Nu 25 år senare är det myntauktioner i allmänhet, och internet-auktionerna i synnerhet, som helt dominerar myntmarknaden och relativt få mynt säljs med fast pris. - På gott och ont ... en del samlare föredrar faktiskt att handla i lugn och ro efter noggrant övervägande. Auktionstrenden har också, i kombination med att vi myntsamlare är mycket färre till antalet nu för tiden, resulterat i att dagens prisbild är i högsta grad ojämn. Ibland kan det faktiskt skilja tio gånger i pris mellan två närliggande försäljningar!? - Och vad är då "rätt pris"?? Hur som helst vill vi gärna att alla skall få möjlighet att handla mynt och medaljer på sitt sätt och därför varierar vi oss lite denna månad. Låga utropspriser, vettiga Köp-Nu-priser och så givetvis en hel del 1-Kronas! ;o) - God jakt och lycka till!

[2010-10-02]
Oktober-fest hos Antikören på Tradera!
Höstmörkret sänker sig över landet. Dags att tända en brasa och plocka fram mynt, medaljer, böcker och något gott att dricka. Lite nytillskott till samlingen brukar också pigga upp - så därför tänkte vi under oktober månad försöka presentera ett varierat smakprov på auktionssajten Tradera. Utbudet där har varit lite skralt/enformigt på sistone och det kan kanske behövas lite nytt, fräscht material.

För att göra det hela lite mer spännande och festligt tänkte vi starta (de flesta av) auktionerna med minsta möjliga utrop - alltså 1 Krona! Har du några frågor eller speciella önskemål angående material är du naturligtvis alltid välkommen att maila oss:

Pampig heraldik - Lantligt tema - Kvinnlig formgivning Teaterorden - för den som inte lyckats få någon egen Gotländsk W-brakteat slagen i Wisby för närmare 600 år sedan Ändrat myntmästarmärke från krigsslutet. 10 Öre 1945 TS/G KINA. Kwangtung. 20 Cents U.år. (1890-1908). Utrop 1 Kr! Bataljscen med Gustav II Adolf och pampigt adelsvapen BRITTISKA INDIEN. Victoria. 1 Rupee 1840. Silver 30,5 mm FELPRÄGLING. U.S.A. 1 Cent 1987. Snedcentrerad/Off center GUSTAV VASA. 400-årsminnet av konungens födelse 1496-1896 ENGLAND. Första världskriget. Belöningsmedalj i silver 1918 RYSSLAND / RUSSIA. Nicholas II. 1/2 Ruble (50 Kopeks) 1912 von BESKOW, Bernhard (1796-1868). Av Lea Ahlborn 1896 BRASILIEN. Pedro II. 1000 Reis 1885. KM 481. Silver 30,5 mm LICINIUS I (AD 308-324). AE-3. Helmeted bust)(Two captives CONSTANTINE I, the Great (AD 307-337). Billon-Argenteus ISLE OF MAN. 1 Crown (1/25 oz) 1996 i GULD. 1,25 gram. Proof ENGLAND. George III. 2 Pence 1797. STORA KÄRREHJULET BRITTISKA INDIEN. Victoria. 2 Annas 1841. Praktex!!

[2010-09-30]
Sista dagen för ören - men Antikören rullar vidare ;o)
Hösten är här och i morgon skriver vi redan oktober. - Myntsäsong alltså! Och vill du spendera "dina sista ören" är det hög tid nu! Idag, torsdagen den 30/9, är nämligen sista dagen för minstingen i vår myntserie, 50-öringen. Sedan blir det som tiden före 1522 - öret blir räknevalör igen. Det en gång så stolta och gyllene öret (av latinets aureus = guld) slutar sina dagar som skärv - vitten - kopparpeng.


http://svtplay.se/v/2169159/rapport/slutet_for_oret

Vem minns: 1 Mark = 8 Öre = 24 Örtugar ... om 100 år? ... eller att man för 770 år sedan kunde lösa en träl för 2 öre i guld (alt. 2 mark i silver, ca 400 gram)? Anno Domini 1240 var förhållandet mellan guld och silver 8:1 ... idag är det 60:1 (och silver-koppar 90:1). Guld är alltså ca 5400 gånger dyrare än koppar ... vilket betyder att öret på denna tid gått från en 25-grams guldklimp (idag värd ca 7.100 kr), via Gustav Vasas silverören om 2,06-1,10 gram finsilver (silvervärde idag ca 5-10 kr) till 1/50-del av 3,70 gram 97%-ig koppar (värt ca 0,004 kr).

[2010-09-14]
Rekordnoterning för modern galvanokopia!
Originalet/förlagan i KMK:s samlingar. Vid Svenska Numismatiska Föreningens auktion i helgen såldes en modern galvano-kopia av KMK:s unika s.k. 1/4 Gyllen 1522 (nr 994) för otroliga Kr 12.469:-!! Rekord! Fantastiskt! - Och helt obegripligt!?
SNF:s auktion bjöd denna gång, något överraskande, på en lång rad myntkopior och förfalskningar. En annan musiekopia, nr 529 (en modern souvenir/replika från Metropolitan Museum of Art) utgick dock p.g.a. att den (tillsammans med en rad andra) råkat hamnat bland de äkta mynten. Lätt hänt - som synes. Däremot såldes exv. falska polletter (nr 901 - jämför original i SamlarNytt 8-1974) och ett antal s.k. "juvelerar-kopior" av svenska silvermynt från 16-1700-talen (tillverkade ända in på 1950-talet), nr 1166, 1235, 1300 och 1370, sålda för mellan ca 350:- och 700:-/st. Varför man valt att kalla alla dessa för "fantasipräglingar" är svårbegripligt och tillägget "ringpräglade" leder snarast tankarna till de något yngre Gävle-kopiorna och till en tid då SNF hade en helt annan syn på falskmyntning och handel med kopior. Då startade man "uppropet mot myntförfalskningar". Nu sprider man dem istället vidare med tvivelaktiga formuleringar!? I samma "juvelerar-serie" finns f.ö. även 1/24 Rdr 1778 och 1/6 Rdr 1788 - se vidare Hemmingssons artikel i Skandinavsik Numismatik 5-1975.
Även efterpräglingen av det klassiska "Karlsteen-öret" 1715 (nr 1313), slagen på 1800-talspollett (se Mynttidningen 5/6 och 7-1994) uppskattades högt över förväntan - slutpriset landade på Kr 43.938:-.
I den lite mer "rumsrena" kategorin; Samtida förfalskningar, såldes exv. 10 Öre 1740 och 5 Öre 1741 i koppar (för 1.900:- resp. 950:-) samt två s.k. "Trollhätte-Svensson", 1 Krona 1875 med 1877 års åtsida och 50 Öre 1878 (sålda för 4.038:- resp. 2.375:-).
Genom SNF:s historia har två medlemmar uteslutits ur föreningen efter att ha salufört kopior. Senast detta hände var 1994, men i och med helgens auktion är det tydligt att Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) givit upp kampen mot handeln med förfalskningar och kopior. Kanske ett naturligt steg, då man för precis ett år sedan tog bort äkthetsgarantin på föreningens myntauktioner.

[2010-07-20]
Vad händer på myntfronten under sommaren?
Månaderna juni-augusti brukar väl i myntsammanhang traditionellt betecknas som mer eller mindre "döda". Detta har emellertid förändrats på senare år - tack vara Internets framfart i samlarsvängen. När temperaturen kryper nedåt på kvällarna finns mycket att upptäcka på nätet. Speciellt internationellt, men trevliga inslag finns även i Sverige. Varför inte titta in hos bloggarna Werner och Micke ... eller studera lite kopparmynt hos Lennart och Lars? Eller varför inte ta en funderare över det där med myntens huvudtyper, undertyper och varianter etc. hos Roland, Ingemar eller Tony?
Bor du i England och (till skillnad från undertecknad) är road av "jordbruksarbete" kan det kanske vara en bra idé att knalla runt med en metallsökare och leta skatter. Bor du däremot i Sverige bör du undvika detta och ägna dig åt något vettigare i väntan på en mera internationell lagstiftning. Här jagar man skatter på annat vis. ;o)
Skulle du känna dig lite köpsugen är du hjärtligt välkommen med en förfrågan eller ett besök på Tradera och/eller eBay. Vad och hur mycket nytt material som dyker upp beror främst på vädret. ;o)

[2010-04-23]
Auktionsvisning i morgon lördag kl. 11-14.
I morgon lördag är det auktionsvisning av objekten på Myntauktion 52. Platsen är Vikingabo (klicka för vägbeskrivning) och tiden kl. 11-14. Och när visningen är slut, ja då är också auktionen till ända. Deadline för anbud via e-post, fax, telefon och personligt besök är i morgon lördag kl. 14.00. Online- och PDF-katalog tillhandahålls gratis på vår webb: Myntauktioner.com och UON.se. Har Du några frågor är Du givetvis hjärtligt välkommen att höra av Dig.  
Lycka till med budgivningen!

Inlämning till Myntauktion 53, våren 2011, pågår för fullt! Alla typer av bättre numismatiska objekt är av intresse! Mynt, medaljer, sedlar polletter etc. från hela världen (dock företrädelsevis före 1930). Lång erfarenhet, brett kunnande, låg provision och snabb redovisning. Välkommen att kontakta Sveriges äldsta myntauktionsfirma för kostnadsfri värdering och rådgivning.  

[2010-04-19]
Stort intresse för falskmynt på FriMynt i Helsingborg!
Åter på kontoret kan vi se tillbaka på en mycket trevlig mynthelg i Helsingborg. Alltid lika trevligt att träffa kunder och kollegor "mellan fyra ögon" som kontrast till allt mejlande. Antalet besökare på FriMynt 2010 var kanske något mindre än förra gången, men i gengäld var det så mycket trevligare. I vår egen lilla monter var det inget snack om vad som drog till sig den största uppmärksamheten. Varken aktuella Myntauktion 52 eller ens frugan!? ;o) hade en chans mot "falskmynt-testet", FALSK eller ÄKTA? - Rösta höger eller vänster!? - Oväntat uppskattat! - och kanske inte så lätt heller alla gånger. Naturligtvis hade vi med en liten "luring" också. Sista myntet var en slamkrypare där båda var falska (en präglad och en gjuten). Enigheten bland "de tävlande" var stor; det är en sak att bedömma mynten när man har dem i handen - och en helt annan att göra samma sak efter en suddig bild på nätet. Flera påtalade också det bekymmersamma för branschens trovärdighet när allt fler etablerade firmor frånskriver sig sitt ansvar för myntens äkthet. Detta skapar osäkerhet bland potentiella kunder och därmed mindre kommers och lägre priser.
För er som inte hade möjlighet att besöka Sveriges äldsta, största och bäst lokaliserade myntmässa, har vi satt ihop ett litet bildgalleri.

[2010-04-15]
Idag är det vinterdäck av - och Myntauktion på! ;o)
Efter sju sorger och åtta bedrövelser är nu Myntauktion52 äntligen online! Lagom till de första vitsipporna börjar visa sig där "snön lyser vit på taken" (omslaget alltså). Totalt 400 utrop med lite av varje inom numismatikens mångfacetterade värld. Alltså en samlarvänlig och ganska typisk Antikören-auktion. Inför denna auktion har vi emellertid lagt ner mycket möda och stort besvär på att bygga om och förbättra vår auktionssajt - något som vi kommer att fortsätta med till kommande auktioner. Vi hoppas Du skall gilla den och tar gärna emot synpunkter (ris & ros) och idéer om förbättringar. Hittar Du dessutom något trevligt att lägga i samlingen är det ju ännu bättre! Och glöm inte att hålla humöret och handen högt! - för så skall det vara på auktion! ;o) Lyckat till! Deadline: Lördag 24 april, 14.00.

Nya & gamla kunder: Anbud via anbudssedel (PDF).
Gamla & unga kunder: Anbud via e-post (Registrering & anbud).

Vi kommer inom kort att komplettera Online-katalogen med en PDF dito samt de bilder som för närvarande saknas (nr 395-400).


[2010-04-04]
Barbro Ottosson 1/4-1931 - 1/4-2010
Hon föddes i Alingsås den 1 april 1931. Mamma Märta från Älvviken i Långareds socken och pappa Karl-Eric från Alingsås hade fått en dotter. Efter några år kom syskonen Kalle och Marianne - som båda långt senare skulle komma att emigrera till U.S.A. Som barn hjälpte hon gärna till med att "räkna kassan" i pappas järnhandel (N. H. Hjelmqvist Järnhandel på Kungsgatan 26, startad av farfar Nils Herman). Blanka tvåkronor var hennes favoritslant. Senare tog intresset för hästar och ridning över allt mer. Broder Kalle föredrog segling.
Hon utbildade sig och började jobba som kartriterska i Göteborg. Av chefen fick hon lära sig att "det syns inte efteråt hur lång tid ett arbete tagit - men däremot hur välgjort det är". Tågmästaren vid järnvägsstationen i Alingsås kallade henne "fröken sist", eftersom hon varje morgon kom springande efter tåget till stan. Hmm ... det är inte utan att det ibland känns som man ärvt en del egenskaper. ;o)
1962 träffande hon en stilig karl vid namn Stig, sprungen ur de djupa norrländska skogarna. Hon gifte sig Ottosson och flyttade till Göteborg, närmare bestämt till Järnbrott i Västra Frölunda. Några år senare kom "det ena vilddjuret efter det andra". Ulf -64 och Björn -68.
Att hon så småningom skulle hamna i myntbranschen var nog mer eller mindre "en olyckshändelse". Det var samlarna i familjen som initierade detta tokiga projekt. Hur som helst kom hon att bli en viktig kugge i maskineriet under ganska precis 20 års tid. Hennes fenomenala minne för kundernas namn, bostadsorter och t.o.m. gatuadresser imponerade på åtskilliga telefonörer under åren.
På skärtorsdagen 2010, (på hennes 79:e födelsedag!) somnade hon stilla in efter en kort tids sjukdom. Hennes minne lever kvar.


Till nästa sida



In Swedish, please!


In English, please!












[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]

Mynthandeln.com är från början ett samarbetsprojekt för Internet mellan företagen ANTIKÖREN och MYNTMÄSTAREN. Webbplatsen Mynthandeln.com är tredelad och består av Mynttidningen Online, Myntbutiken och Myntauktionen.
ANTIKÖREN har drivit mynthandel på Stureplatsen i Göteborg sedan 1981, anordnat tre internationella myntmässor på hotell Sheraton och sedan 1986 arrangerat över 50 internationella myntauktioner. Våren 1998 publicerade vi för första gången vår auktionskatalog även på Internet (Myntauktion 21) och i mars 1999 arrangerades den första riktiga IT-auktionen. Denna auktionsform blev genast en jättesuccée och numera brukar vi ha 2-4 internetauktioner om året - med ständig inlämning, låga provisionen och snabba pengar! Vår gedigna kunskap i kombination med vår stora kundkrets är din bästa garanti för ett bra resultat. Hos oss får du helt enkelt bättre betalt!

Se vidare: www.myntauktionen.com

ANTIKÖREN KB
Myntmästaren

Ulf Ottosson
Vikingabo
441 91 Alingsås
Telefon: 070-65 25 121

© Copyright 1998-2010 - ANTIKÖREN KB & Myntmästaren, Ulf Ottosson.
All kopiering - såväl mekanisk som elektronisk - utan skriftligt tillstånd är ett brott enligt svensk lag (1960:729).

Denna sajt är optimerad för Microsoft Internet Explorer 4.0 och senare.