Tillbaka Till nästa sida


[2010-04-04]
FriMynt i Helsingborg ~ Lördagen den 17 april 2010
Ambulerande myntmästare fanns säkert redan för tusen år sedan och nu är det snart dags för myntintresserade att återigen ge sig ut och resa. Lördagen den 17 april är det dags för FriMynt i Helsingborg, där "myntmästare" från när och fjärran samlas för årets begivenhet. Antikören finns givertvis med på ett hörn och kommer förutom myntförsäljning att marknadsföra våra auktioner och ta emot material till kommande auktioner. Myntauktion 52 - Lördagen den 24 april är fullteckand, men till Myntauktion 53 tar vi fortfarande emot bättre numismatiskt material inom alla samlarområden.

[2010-04-04]
April, april din dumma sill . . . ;o))
Vi har inte fått några rapporter om långa köer utanför KMK för att bese det sensationella Olof Skötkonung-myntet från Alinxaas, som "kom fram" på Harald-dagen den första april . . . men en och annan fick i alla fall läsa två gånger innan polletten trillade ner. ;o)
Kul att det uppskattades och att humor existerar i hela riket! - T.o.m. i det avlägsna Sigtuna med omnejd. ;o)

[2010-04-01]
Sensationellt Olof Skötkonung-mynt upptäckt!
Knappt hann väl det nya stora verket över Sveriges Mynthistoria - Vikingatiden komma ut förrän det plötsligt dyker upp en tidigare helt okänd mynttyp! Kungl. Mynt-kabinettet i Stockholm (KMK) skriver i ett pressmeddelande att myntet är helt unikt och inte känt varken från skattfynd eller samlingar. Ägaren är arvingarna efter en storsamlare i södra Sverige som nu överväger att auktionera ut klenoden. KMK har emellertid fått låna det fram till hösten och redan nu kan det beses i en tillfällig utställning på kabinettet. Ian Wisehn framhåller att myntet är så märkligt och sensationellt att man kanske måste omvärdera stora delar av den s.k. "Sigtuna-myntningen". Kanske fanns det flera myntorter i Sverige på Olof Skötkonungs tid? Och kanske regerade kungen över områden man hittills inte känt till? Hur den kryptiska kungatiteln OLAF RX ALINXAAS skall tolkas har experterna ännu inte något entydigt svar på. Man är också mycket konfunderad över det lite norskklingande myntmästarnamnet HARALD, också detta helt okänt i dessa sammanhang. Frånsidans omskrift avslutas M-EPROF och skulle möjligen kunna vara en felskrivning för det tidigare kända M-O EFORP, d.v.s. York (EOFERWIC på latin) i det s.k. "Danelaw" i nuvarande England.
Vi får säkert anledning att återkomma när experterna kommit lite längre i teorierna om denna spännande och till stora delar okända epok i skandinavisk mynthistoria. Hur som helst är det en mycket spännande upptäckt! - Även om det måste kännas lite snöpligt för Brita Malmer & Co att myntet inte dykt upp förrän nu - dagarna efter att man givit ut referensverket som vi väntat på i decennier.

[2010-03-22]
SNT i PDF på KMK . . . flera månader före SNF
Som många säkert noterat är Svenska Numismatiska Föreningen väldigt "försiktiga" med att uppdatera sin hemsida - både rent allmänt och kanske i synnerhet vad gäller nya nummer av klubbtidningen Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT). En inaktiv hemsida är en död hemsida, vilket är särskilt trist för alla medlemmar (majoriteten?) som p.g.a. geografi inte har något utbyte av föreningsträffar i klubblokalen.
Då är det lite mera fart på Kungl. Myntkabinettet (KMK). Där kan man nu ladda ner både SNT 1-2010 och 2-2010 (som båda saknas på SNF:s webb, där senaste numret snart fyller 4 månader). Här är länken till KMK:s sida för SNT i PDF-format för de som vill vara uppdaterade. Dessutom utlovas till i "början av 2010" en ny version av KMK:s bildgalleri över det bästa objekten i den fantastiska statliga samlingen . . . något som skall bli väldigt spännande att se.
Och tänk om man skulle kunna vara framsynt nog att rigga upp en videokamera i KMK:s hörsal på lördag och föreviga föredragen om Sveriges första mynt!? ... och sedan lägga ut de olika avsnitten på YouTube och/eller hemsidan. - Vilket grej för myntsamlandet!!

[2010-03-19]
Konsten att "koka kaffe i ett nödmynt" . . .
I gårdagens Antikrundan och efterföljande Antikmagasinet fick för en gång skull även, de genom dryga 20 år så styvmoderligt behandlade, myntsamlarna sitt lystmäte. Nja, så värst många sekunder blev det ju inte nu heller, men Bo Knutsson kommenterade i alla fall hastigt ett "äkta men katastrofalt" plåtmynt. ;o) Lite mera kött på benen fick vi istället i Antikmagasinet som denna gång handlade om koppar. Och kors i taket, blev det inte lite mynt också! Vi fick t.ex. veta att man anno 1624 började tillverka kopparmynt i Sverige (dock inte i sörmländska Nyköping som Kungl. Myntkabinettet felaktigt anger - och som andra sedan sprider vidare över nätet, utan i den första kopparmyntningens huvudmyntort, Säter vid Ljusterån i södra Dalarna).
Mest spännande var dock den där miniatyrkaffepettern som drivits upp ur ett av Karl XII:s nödmynt 1718. Den skulle man gärna lägga i samlingen! Vilket härlig pjäs!! Ovärderlig! Ett liknande gesällarbete finns avbildat i alingsåsaren Pehr Henrik Rosenströms klassiska kopparbok från 1962 (som också omnämndes i programmet).

För övrigt kan meddelas att undertecknad så smått börjar få tillbaka färgen i nyllet - men bra är det inte. Lunginflammation är inget jag vill rekommendera - varken till andra asmatiker eller numismatiker. ;o)

[2010-03-12]
Smygpremiär på nya webbplatsen UON.se . . .
Antikören kommer inom kort dels att presentera en ny myntauktion, den 52:a i ordningen, och dessutom en helt ny auktionssajt. Målsättningen är att sjösätta det hela så snart som möjligt, men en synnerligen efterhängsen förkylning har sinkat oss en del. Vill Du ha ett e-postmeddelande när det hela finns online kan Du beställa vårt nyhetsbrev på nya UON.se. Där hittar Du även lite information om en ny medaljutgåva m.a.a. Kronprinsessans bröllop.

[2010-03-06]
Aj, aj, aj - inget Vasalopp för Ottosson i år heller ;o)
Ni känner väl till den där lagen? ... Lagen om alltings jäv.....? Vrålförkyld precis lagom till Vasaloppet!? - Vilket öde! Hade verkligen sett fram emot att hasa nio mil på nederbörden mellan Sälen och Mora. ;o)
Nåja, man får väl stanna hemma och kurera sig med diverse medikamenter och kika lite på den välkände medaljkonstnären Rune Karlzons trevliga Vasalopps-medaljer istället; utgivna fr.o.m. 50-årsjubiléet 1973.

Tips: SVT1 i morgon kl. 07.30 - "Den 86:e upplagan av Vasaloppet".

[2010-02-27]
På lördag är det 11 år sedan 1:a Internetauktionen!
Den 6 mars 1999 hölls vår första Internetauktion. Succé på direkten! Under 4 år, fram till 2002, blev det inte mindre än 18 auktioner, med totalt drygt 7.400 utrop (ca 1.850 nr/år). Lägg där till att Ahlströms i Stockholm samtidigt hade åtta auktioner (med ca 3.300 nr/år) - så förstår du att utbudet var lite annat än idag.
Kommande år 2003 blev dock ett riktigt skitår för oss. Tre dödsfall i familjen och en allvarlig ögonoperation ruskade om prioriteringarna rejält. Man började fråga sig vem som egentligen tackar en för att man håller på att slita ihjäl sig? Var det verkligen värt allt arbete? Eller fanns det annat man ville göra med sin tid? Ja visst, utan minsta tvekan! Köpte en ö och en båt, hus på landet och ny bil (med drag-krok!). Sedan toppade jag allt med att gifta mig! ;o) Renovering och ombyggnad av husen väckte ett gammalt intresse för snickeri och blev samtidigt rena semestern i förhållande till jobbet i butiken och framför datorn. Saknade inte mynten för fem öre! ;o)
När jag några år senare, efter mycket om och men, fick möjlighet att förvärva övriga andelar i Antikören föll det sig naturligt att "flytta hem" rörelsen och koncentrera sig på internethandel. Butiken hade jag tröttnat på. Sagt och gjort? Nja, knappast! Att flytta 200 kvm mynthandel + bibliotek gör jag aldrig om igen! Och utan "tjocka släkten" hade det över huvud taget aldrig gått. Puh! - och stort TACK! Att det sedan tar flera år innan man får ordning på sina grejer och hittar som förr är en annan sak. Sortera mera! - det är nyckeln. ;o)


För ett drygt år sedan hade vi vår första auktionsvisning utanför Göteborg och nu är det snart dags igen. Myntauktion 52 går av stapeln lördagen den 27 mars med deadline kl. 14.00. I mån av intresse och material planerar vi ytterligare 2-4 auktioner i år.

[2010-02-24]
Antikören Myntauktion 52 - Lördagen den 27 mars
Inom kort kommer ANTIKÖREN MYNT-AUKTIONER "på framsidan" (tidigare i centrala Göteborg, numera i "Stor-Göteborg" strax utanför Alingsås) att publicera sin 52:a auktionskatalog!
Efter att Ahlströms i Stockholm lagt av 2004 är Antikören numera både Sveriges äldsta och mesta myntauktionist med 24 år i branschen. I huvudstaden har det samtidigt blivit hård konkurrens om vem som skall försöka fylla tomrummet efter Bjarne Ahlström. En salig blandning av frimärkshandlare, nätbaserade marknads-platser, danskar, skattplundrare, samlare i förening och erfarna mynthandlare slåss alla om uppmärksamheten i 08-området.

Deadline för Antikören 52 är lördagen den 27 mars, kl. 14.00 och katalogen beräknas utkomma ca 3 veckor innan dess. Mera information på: Myntauktionen.com

[2010-02-10]
Obefintlig verifiering av nya Tradera-konton skapar mycket onödigt arbete för säljare
På Traderas sida om säkerhet, kallad "Traderas gyllene regler för säker e-handel" skriver man bl.a. att man redan för ett år sedan genomfört "starkare verifiering i samband med registrering av nya konton". Men hur är det i verkligheten? Är man verkligen så duktiga som man säger? Nja, det är nog ganska tveksamt då man alldeles uppenbart inte har någon som helst manuell kontroll av lämnade uppgifter (se klickbar bild ovan) - än mindre någon verifiering via post eller sms. Det är tydligen bara att fylla i vilka nonsensuppgifter som helst - och börja bjuda för allt vad tygeln håller. Sedan blir det resp. säljares sak att göra Traderas jobb och kolla upp, administrera och avföra diverse "köpare" som inte existerar. Det kan t.o.m. vara så illa att säljaren själv måste begära kreditering av Traderas avgifter!? :o/ Avgifter som skapats av Traderas brisfälliga rutiner. Det som borde göras manuellt sker alltså automatiskt - och det som borde ske automatisk (kreditering av avgifter) hanterar man istället manuellt!?

[2010-01-28]
På Tradera är det nu endast reklamen som fungerar
Traderas tekniska problem verkar aldrig vilja ta slut. Man har ju haft mer eller mindre konstanta problem med tekniken (och kommunika-tionen!) senaste året. Nu är det - återigen! - problem med bilder som helt eller delvis faller bort och därmed gör budgivning omöjlig. Det senaste strulet startade i går eftermiddag med att det inte gick att ladda upp bilder till Traderas server. Och nu har det alltså spridit sig och blivit ett totalt bildkaos. Detta är naturligtvis oacceptabelt, då det INTE är fråga om en enstaka till-fällighet - utan ett konstant och olöst problem. Tradera kan heller inte fortsätta att ta betalt för tjänster man inte levererar och som sam-arbetspartner måste man fundera över alternativa försäljningskanaler. Tradera måste också bli betydligt bättre på att kommunicera. Närm-are två veckor utan mailsvar från Tradera Företag samt senfärdig och ofullständig information (väl dolt) på sajten är helt enkelt inte bra nog!

[2010-01-15]
Positiva reaktioner på idén om falskmyntrapporter!
Stort TACK! för alla e-mail med syn- punkter och kommentarer ang. det växande problemet med falska mynt på nätet. Kul att så många verkar ha insett att något måste göras! Det borde borga för att många samlare och handlare också vill vara med och hjälpa till ...?
Undertecknad skulle i så fall kunna bidra dels med en ganska stor samling förfalskningar och kopior (+ 1.000 ex.) uppbyggd sedan 1980-talet, dels med en ännu större samling bilder från kataloger och internet (som dock behöver struktureras).
Plåtmynten är väl det svenska numismatiska område som råkat mest illa ut när det gäller kopior avsedda att lura samlare (och handlare!?). En av de allra vanligaste är 1/2-dalern 1718 med trekantstämpel. Dessa är tillkomna i slutet av 1960-talet och är präglade (ibland efterbehandlade - med syra? - för att se korroderade ut). Redan på 1970-talet gjordes avgjutningar av dessa, så det finns alltså både präglade och gjutna exemplar av denna typ. De senare har alltid(?) samma stampställning. Samtliga är "till stilen klumiga".

[2010-01-10]
$ 3,737,500 (27 miljoner SEKiner) för en 5-centare!!
Kr 27.736.000:- (enligt Forex dollarkurs) för ett knappt hundraårigt nickelmynt, mindre än en femtioöring!!? Ja, tro det eller ej, men i onsdags sålde den amerikanska jättefirman Heritage The Legendary 1913 Liberty Nickel - Olsen Specimen för osannolika 3,74 miljoner dollar! Hela historien om detta myt-omspunna mynt, som bl.a. tillhört Kung Farouk av Egypten, finns att läsa på CoinLink.com (går f.ö. att läsa även på svenska genom Google Translate). Det kan kanske också vara intressant att se hur man marknadsför sina toppmynt "over there"... så ta gärna en titt på Heritage Auction Galleries - reklamvideo. Dom är allt lite före oss marknadsföringsmässigt, jänkarna. ;o)
Se även Mynttidningen 4-1996, s. 22-25, "När världens första miljon-dollarmynt såldes" av P-G Carlsson (Ex. Eliasberg, $1,485,000).

[2010-01-08]
Allt fler förfalskningar på Tradera sedan mynt-samlarnas träffpunkt "Numismatikan" tystades
Det är nu drygt ett år sedan Tradera stängde ner forumet/samlingsplatsen Numismatikan - den då viktigaste informationskällan bl.a. för internet-handelns alla förfalskningar och bedrägeriförsök (se 2008-11-03). Traderas Mötesplatsen (även kallat MP eller MilitärPolis p.g.a. all censur och godtyckliga "regler") dömde samlarna ut från början. Att Tradera sedermera döpte om eländet till Forum förändrade inget och "DDR-stämpeln" kvarstår.
Hur mycket pengar Tradera tjänat på de ökade bedrägerierna är omöjligt att säga. Men tydligen överstiger det med bred marginal den goodwill-förlust man inkasserat bland alla de samlare som hjälpt till att bygga upp MrBid/Tradera. Om dessa bryr man sig dock föga.
Mynthandeln var ganska aktiv med upplysningar och varningar om förfalskningar på Numismatikan och kanske är det därför vi får fler och fler e-mail med frågor och önskemål om en ny samlingsplats för myntsamlare? - Utanför T-raderas kontroll. Vi lovar inget bestämt . . . men i takt med att Traderas censur drabbar myntbranschen negativt, genom ökade bedrägerier, blir det naturligtvis allt viktigare att sprida kunskap om problemet. Det är t.ex. inte alls omöjligt att det så småningom blir en publik(?) avdelning (databas) med falskmynt-rapporter under Myntklubben.com . . .? - Eller kanske t.o.m. ett helt nytt myntforum!? - Om det nu finns tillräckligt många uppkopplade myntsamlare kvar förstås? - Den som lever får se . . .

[2009-12-20]
Fyrkar, drottningar & numismatiker i butiken!
Nu går vi snart mot ljusare tider! I morgon är det vintersolståndet och dopparedagen närmar sig med stormsteg. Och eftersom det är drottningens fördelsedag på onsdag tyckte vi det kunde vara lämpligt att lägga ut lite kvinnlig fägring i vår Tradera-Butik. Kika in i butiken så hittar du just nu även lite trevliga Kristina-fyrkar och några fina numismatiska medaljer. Som du kanske sett i dagens lucka tänker vi inte tillbringa hela julen vid matbordet ... utan även försöka hinna med att lägga ut "färska grejer" i butiken. Det blir förmodligen "en salig blandning", men har du önskemål är du naturligtvis välkommen med en förfrågan! Maila så letar vi! ;o))  

Du hittar oss även i Traderas shoppinggalleria under kategorin hobby.


[2009-12-18]
Tomten är här! - KMK lanserar ny hemsida!
Som vi kunde berätta om för exakt tre månader sedan: "Inom kort kommer Kungl. Myntkabinettets nya hemsida att publiceras!" Idag har det skett! Och vi tycker det ser väldigt lovande ut! (även om mycket är "gammal skåpmat som dammats av och förpackats om"). Designen är modernare, bredare och med en bättre struktur. Allt är förvisso inte på plats ännu, men det finns potensial. Det man kan hoppas på, som "majoritetsägare av numismatiken" (d.v.s. boende "utanför tullarna"), är ju att man på sikt kan förstå utnyttja detta fantastiska verktyg, vi kallar Internet, till att sprida numismatikens vackra evangelium till en bredare publik . . . ?
Och med numismatik menar vi då läran om mynt och medaljer samt andra betalningsmedel och värdemätare som sedlar, polletter, spel-/räknepenningar, aktiebrev etc. Gärna mera koncentrerat till numismatikens kärna (mynt & medaljer) - och inte nödvändigtvis med SNT:s gamla motto: "Så perifert som möjligt" - för ögonen. ;o)
Som så många andra "offentliga myndighetssajter" har man emellertid helt glömt bort att det finns massor med hemsidor runt om i världen som länkar till dessa institutioner ... länkar som efter en dylik "totalrenovering" nu plötsligt saknar mål !? :o/ - Ett så vanligt förekommande fel att man kan fråga sig hur (om?) många s.k. "webbmasters" egentligen tänker? Här kommer därför en "cashad länk" till en förlegad (tre veckor gammal) referens: "Det ingen äger, äger konungen" (f.d. http://www.myntkabinettet.se/fyndhanthist.htm).

[2009-12-16]
Åklagaren: - "Nu är den sista gubben utsläppt"
Mediaföljetongen om skatteplundrarskandalen på Gotland fortsätter. Idag meddelar åklagaren att - "nu är den sista gubben utsläppt".
Till Sveriges Radio säger han vidare att "utredningen är så omfattande att det kommer att dröja till februari/mars innan det går att väcka åtal". Lagom till auktionssäsongen kommer igång igen alltså. Om det blir någon försoning i juletid mellan de gamla vapendragarna återstår att se. Kanske finner man gemenskap i trovärdighetsproblemet.

Senaste nytt: Gotlands Tidningar 2009-12-17.


[2009-12-10]
Nobeldagen ~ Sveriges största & pampigaste fest!
Idag är det Nobeldagen och dagen till ära bjuder Myntklubben.com på ett litet urval av trevliga medaljer över Alfred Nobel (1833-1896). Klicka på Advents-kalender 2009. Konstnärerna bakom dessa vackra medaljer är de båda välkända mynt- och medaljgravörerna vid Myntverket Erik Lindberg (1873-1966) och Leo Holmgren (1904-1990).

Och så här ser för övrigt norska Fredsprismedaljen samt Sveriges Riksbanks Ekonomiprismedalj ut. Dessa är formgivna av Gustav Vigeland 1902 (enligt uppgift med visst bistånd från Erik Lindberg) resp. Gunvor Svensson Lundkvist 1969. Obamas medalj väger 196 g. och innehåller 18K guld, så bara metallvärdet är faktiskt 38.000 kr.


[2009-12-05]
Skattplundrarhärvan växer - "45-åringen" har erkänt!
På HelaGotland.se publiceras idag nya uppgifter angående skattplundrar-härvan på Gotland.
Gotlands Tidningar skriver bl.a. "Stöld-godset har kommit till rätta" och i Gotlands Allehanda läser vi: "En av fem misstänkta har erkänt". I förstnämnda tidning får vi nu lite bakgrundsinformation: "Tre män greps i början av november i ett hus på mellersta Gotland, som ägs av den 44-årige huvudmannen. I huset hittade polisen spadar, ryggsäckar och metalldetektorer".

De fem misstänkta i skattplundrarhärvan förefaller alltså vara:
a) Huvudmannen, som är "styrelseledamot i en stockholms-
baserad auktionsfirma specialiserad på mynt". Nu även miss-
tänkt för en annan plundring i Othem.
b) 45-åringen från Bålsta, som nu erkänt "sin inblandning" i plund-
ringarna i Alva och som därför släppts i väntan på rättegång.
c) 38-åringen från Köping, som släpptes för en vecka sedan, men
som fortfarande är misstänkt.
d) Mr X, som uppges ha "köpt delar av ett trasigt krucifix av en
av de misstänkta skattplundrarna".
e) Mr Y, som tydligen misstänks ha sålt fynd som härrör från
plundringarna. Denna person har tidigare inte omtalats.

[2009-12-04]
Misstänkta skattplundrare kan ha begått flera brott
Enligt
Sveriges Radio (SR.se) är de två män som fortfarande sitter häktade på Gotland (en 38-åring från Köping har släppts), nu också "misstänkta för fler fornminnesbrott". Dessutom har "ytterligare minst två personer på fastlandet" tydligen "delgivits misstanke om medhjälp till grovt fornminnesbrott". SR skriver vidare att "i polisens beslag från husrannsakan ingår bland annat metalldetektorer" samt att "beslut om fortsatt häktning tas av Gotlands tingsrätt i dag".
Att vi numera så gott som dagligen kan läsa i media om "mynt/
-handlare/-samlare/-auktioner" i samma sammanhang som "metall-detektorer" och "skattplundring" är väldigt, väldigt trist för hobbyn och branschen. Att så få kan förstöra för så många utövare av denna fantastiska hobby, är kort och gott för djävligt!

Skandalens upprinnelse: SVT Rapport, 6 nov. 2009.
Senaste nytt: SVT, 17:50 - "En del av skattfyndet återfanns igår".


[2009-12-01]
Numismatisk adventskalender 2009 - på nätet!
Idag går vi in i december och det är dags att öppna första luckan i årets advents-kalender! Men varför finns det ingen sådan med mynt-tema? frågade vi oss ...? - Sagt och gjort, håll till godo! Klicka på bilden för att gå till Myntklubben.com och årets adventskalender. Dagliga överraskningar ända fram till julafton! Allt ifrån läckra myntbilder, artiklar, frågesport? och julklappstips . . . till falskmynt-rapporter och specialerbjudanden! Mycket nöje och God Jul !
Hela webbplatsen Myntklubben.com har inte öppnat för allmänheten ännu . . . men hoppas kunna göra så inom kort . . .

[2009-11-28]
Kr 2.250.000:- för en kopparpeng!   ~  155:-/grammet
Bukowskis försäljning av 8-dalersplåten 1659 för Kr 2.250.000:- får utan tvekan betecknas som ett tydligt trendbrott. Dels för att detta är första gången ett svenskt "mynt" passerar tvåmiljonerstrecket, dels för att noteringen skiljer sig avsevärt från tidigare. Vi har gått igenom samtliga? auktionsförsäljningar av 8-dalersplåtar och funnit åtta stycken mellan åren 1966 (30.000:-) och 2001 (345.500:-). Sex av dessa plåtar har årtalet 1659 (de övriga 1660, 1663). Om man indexerar auktions-resultaten enligt KPI får man jämförbara siffror och ett medelvärde på Kr 473.000:- (max. = 763.000:- 1994, min. = 254.000:- 1966).
För tio år sedan kostade en 8-dalersplåt ca Kr 400.000:-, eller strax under halvmiljonen om vi räknar om penningvärdet till 2009 års köpkraft. Toppnoteringarna är från 1990 och 1994 med Kr 717.000:- resp. 763.000:- räknat i dagens penningar. Nya rekordet är tre gånger så högt som det gamla från 1994 ... som för övrigt stod sig i 14 år!
Sveriges dyraste "riktiga kopparmynt" (plåtmynt och förfalskningar undantagna) är Sven Svenssons ovanligt vackra Arboga-klipping 1626 som såldes 1998 för Kr 126.500:- . . . eller 5.850:-/grammet. ;o)

[2009-11-27]
Fyra kronor och fyrtiofyra öre per stycket . . . !?
Fyra kronor och fyrtiofyra öre per stycket är värdet som Staten/Riks-antikvarieämbetet tycker är skäligt för de 9.000 medeltida silvermynt som en 9-åring i Skåne hittade i en åker förra året. Om fyndet skett i England hade den statliga ersättningen istället blivit fullt marknads-värde! - och både grabben och markägaren hade blivit miljonärer.
På Gotland tillämpar man för övrigt en lite annan typ av matematik än man är van vid. Där räknas tydligen 250 tomma hål i backen som 500 mynt = värde 500.000 kr = hittelön 200.000 kr. Så märkligt nog verkar lagstiftningen ang. hittelön vara väldigt olika inom Sveriges gränser. I Skåne får man drygt 4 kr per mynt, men på Gotland hela 400 kr - d.v.s. 100 gånger mer!? - Kan detta vara sant? - eller är det kanske någon som är ute och ljuger nu igen? Aja baja, Maja. ;o)
Hade engelsk lag och "gotländsk värdering" gällt hade väl 9-åringen och markägaren fått dela på 9 miljoner? Istället för futtiga 40.000 kr (med "gotländsk lag" ca 3,6 miljoner). Men så generösa är vi inte i gamla Svedala. Här gäller sedan 1500-talet (då Gotland f.ö. var danskt!): "Det ingen äger, äger konungen" och "två tredjedelar tillfaller konungen och en tredjedel den som hittar". Sedan dess har staten (även här) kapat till sig en allt större del av kakan och nu är det endast skrotpriset som gäller vid inlösen av upphittade silvermynt.
Att det sedan finns makthavare i österled som genom ren skrämsel-propaganda vill försöka köpa in även privatägda! samlingar av vikingatida silvermynt för skrotpris, är en annan sak. Men detta är ett extremfall, de allra flesta kan givetvis skilja på "mitt och ditt".

Privatägda silvermynt. Klassiska samlarobjekt i svenska myntsamlingar sedan århundraden. Vikingatida arabiska silver-dirhamer. Notera den gamla fina patinan!

[2009-11-26]
Spektakulära auktionsresultat hösten 2009!
Idag sålde Bukowski Sveriges hittills dyraste mynt. Det nya rekordet lyder på Kr 2.250.000:- inkl. provision och avser en 8-dalersplåt 1659 (årgången känd i totalt 24 exemplar). En likadan plåt såldes senast 1994 och betalades då med 630.000:- och har alltså ökat i värde med 1,62 miljoner (eller 257%) på 15 år. Rekordet som slogs idag är endast ett drygt år gammalt och lydde på 1.243.000:- (för 1512 års s.k. Sturemark - se längre ner på sidan). Om köparen har ambitioner att förvärva flera dylika plåtar och "tapetsera en fondvägg" med dem, är mer än vi vet - men sådant förekommer! ;o)
För de som "växt ur" sitt lilla plastiga "Lembit Junior-myntskåp" erbjöd Bukowski en gyllene möjlighet till uppgradering. ;o) Men smakar det så kostar det! Myntkabinettet av mästaren Georg Haupt klubbades för Kr 1.800.000:- inkl. prov. Ingen större kris i myntbranschen alltså - skattplundrarrykten till trots. Både plåten och kabinettet såldes via telefonbud (till utlandet?).
Det finns fler uppseendeväckande auktionsresultat att kommentera i höst, så vi ber att få återkomma med detta inom kort.

[2009-11-20]
Ingen mässa för den misstänkte skattplundraren
I morgon lördag arrangerar Sveriges Mynthandlares Förening (SMHF) och Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) myntmässa på Slottsbacken, Kungliga Myntkabinettet (KMK) i Stockholm. Deltagarna utgörs av 6-7 mynthandlare, en "gästutställare" samt nybildade Svenska Pollettföreningen. En mynthandlare lär dock utebli, nämligen den för skattplundring misstänkte, som idag omhäktades vid Gotlands tingsrätt (Källa: Gotlands Allehanda). Mässan hålls öppen kl. 10-15 och bjuder även på ett föredrag av KMK:s chef, Ian Wiséhn, - Erfarenheter från KMK från 1980 till idag.

Se även uppdatering 2009-11-21: Gotlands Allehanda.

[2009-11-18]
Åtal dröjer - metalldetektorer beslagtagna!
Senast fredagen den 20 november skulle åklagaren väcka åtal för den misstänkta skattplundringen i Alva på Gotland. Men nu verkar det inte bli så, eftersom analyserna av beslagtagna föremål drar ut på tiden. På SVT Gotlands hemsida läser vi (16/11): - "Allt tar tid, vi måste ta reda på vart föremålen ska skickas, och vem som ska analysera dem, säger Mats Wihlborg, till exempel metalldetektorer, vem som kan undersöka om de använts vid det här tillfället".
För den som vill läsa mera om utredningen kring den misstänkta skattplundringen på Gotland finns förutom Google exv. dessa länkar:
Helagotland.se: Åtal dröjer om skattplundring
Gotlands Tidningar: Häktad för plundring leder auktionsfirma
Polisen Gotland: Tre personer häktade för grovt fornminnesbrott


Tillbaka Till nästa sida



In Swedish, please!


In English, please!












[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]

Mynthandeln.com är från början ett samarbetsprojekt för Internet mellan företagen ANTIKÖREN och MYNTMÄSTAREN. Webbplatsen Mynthandeln.com är tredelad och består av Mynttidningen Online, Myntbutiken och Myntauktionen.
ANTIKÖREN har drivit mynthandel på Stureplatsen i Göteborg sedan 1981, anordnat tre internationella myntmässor på hotell Sheraton och sedan 1986 arrangerat över 50 internationella myntauktioner. Våren 1998 publicerade vi för första gången vår auktionskatalog även på Internet (Myntauktion 21) och i mars 1999 arrangerades den första riktiga IT-auktionen. Denna auktionsform blev genast en jättesuccée och numera brukar vi ha 2-4 internetauktioner om året - med ständig inlämning, låga provisionen och snabba pengar! Vår gedigna kunskap i kombination med vår stora kundkrets är din bästa garanti för ett bra resultat. Hos oss får du helt enkelt bättre betalt!

Se vidare: www.myntauktionen.com

ANTIKÖREN KB
Myntmästaren

Ulf Ottosson
Vikingabo
441 91 Alingsås
Telefon: 070-65 25 121

© Copyright 1998-2009 - ANTIKÖREN KB & Myntmästaren, Ulf Ottosson.
All kopiering - såväl mekanisk som elektronisk - utan skriftligt tillstånd är ett brott enligt svensk lag (1960:729).

Denna sajt är optimerad för Microsoft Internet Explorer 4.0 och senare.