Sidan 1 av 4
Antikören Mynthandel - aktiv sedan 1981
Antikören startades av Barbro, Stig och sonen Ulf Ottosson i augusti 1981. Undertecknad har samlat mynt sedan 7-årsåldern (1971) då jag fick några gamla mynt av min far - bl.a. en 1 skilling från 1820 - i bedrövligt dåligt skick. Med växande erfarenheter blev samlandet bara mer och mer intressant och i slutet av 1970-talet hade samlingen vuxit så mycket att ett par privata prislistor utgavs.
Min fars dröm om att på gamla dar skaffa en liten antikaffär i kombination med mitt stora numismatiska intresse ledde 1981 fram till att Antikören Mynt & Antikt öppnade sin butik på Stureplatsen i Göteborg. Till en början var antikviteterna i klar majoritet, men efter hand blev det mer och mer mynt, sedlar och medaljer. Ganska snart blev Antikören en samlingsplats, där myntintresserade kunde träffas och studera mynt över en kopp kaffe.
Som grabb hade jag upplevt mynthandeln från andra sidan disken och var därför mån om att behandla alla lika. När det kom in småkillar i butiken kände jag igen mig. Att plånbok eller ålder skulle vara avgörande för kundens myntintresse lärde jag mig tidigt att ogilla. På den tiden tyckte en viss handlare att jag skulle "sluta att slita ut hans mynt" genom att studera dem för noggrant. Idag är samme handlare min kollega och det är väl inte utan en viss tillfredställelse jag tänker tillbaka på kopparklippingen jag köpte av honom för 400 kronor och sedan bytte bort mot en Karl XI-dukat (värd 25.000 kronor). Att studera ("slita ut") många mynt är det i särklass bästa sättet att lära sig mer om mynt och få känslan för dem - uppskatta kvalité, patina och lyster, bli observant på skiljaktigheter, förstå hur tillverkningen gick till etc. etc.

Första lagerkatalogen 1982
Vår första lagerkatalog utkom bara några månader efter starten. Den omfattade 877 nummer, presenterade på 40 sidor (A5). Priset var endast 5 kronor på den tiden och de 500 exemplaren tog slut på en gång. I dag är denna katalog en sällsynthet. Genom åren har det hitintills blivit 26 stycken numrerade lagerkataloger/listor, varav den 20:e (1990) faktiskt är den största som gjorts i Sverige. Utöver dessa har vi producerat en mängd onumrerade offerter och erbjudanden.

[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]