Tillbaka


[2009-06-16]
Skatten från Skänninge i Östergötland omdaterad!?
För en dryg månad sedan skrev vi om skatten från "1300-talsgraven" i Skänninge. Nu har Kungl. Myntkabinettet äntligen uppdaterat sin hemsida: Myntkabinettet.se/notiser/skanninge med ny information. Och det förefaller också som man omdaterat graven. Nu talas inte längre om 1300-talets början, utan om 1100-talets slut. Man tror vidare att den unge östgötske(?) mannen (20-23 år) varit växlare p.g.a. sina båda "mynt-samlingar" med förmodat ursprung i Visby resp. Sigtuna. Vi får säkert anledning att återkomma. De medeltida mynten är ett spännande område - kanske delvis för att man vet så lite om dem?

[2009-06-12]
Sommar-auktioner på Tradera & eBay
Antikören Myntauktioner kommer att lägga ut nya auktioner på Tradera och eBay under stora delar av sommaren. Första deadline är nu på söndag kväll och sedan fortsätter det veckan efter midsommar. Vi försöker skapa en så spännade mix av olika samlarområden som möjligt, men har Du speciella önskemål får Du gärna höra av dig med en önskelista! Vi har ett omfattande lager efter snart 30 års verksamhet. Välkommen till Antikören Myntauktioner!

[2009-05-28]
Tre och ett halvt kilo auktionskataloger från Künker
I dag anlände brevbäraren med ett stort paket. 3,5 kg auktions-kataloger från Künker i Tyskland. Fyra fantastiska kataloger varav "Bonde IV" är den klart tunnaste! (0,3 kg). Online-katalogerna hittar du dels på Künkers webbplats (Bonde-samlingen startar på nr 5001) och dels på den utmärkta internationella portalen för myntauktioner Sixbid.com. På den sistnämnda sajten kan du även söka igenom alla auktionsfirmorna samtidigt - med exv. "Schweden" eller kika igenom Bonde IV lite mer överskådligt. Lycka till med skattjakten!

[2009-05-12]
Stort brakteat-fynd i Östergötland!
Flera media tar idag upp myntfyndet (silverskatten) i Skänninge. I resterna av en förmodad penningpung fann man i går kväll cirka 120 brakteater (tunna silvermynt) av typer som förr brukade hänföras till Uppsala och numera till Sigtuna. Det märkliga med fyndet är att dessa kungliga Knut Eriksson-mynt (inkl. samtida barbariserade förfalskninar) från 1100-talets slut hittats i en grav från 1300-talets början. Vid tiden för Håtunaleken och Nyköpings gästabud var de alltså för länge sedan ogiltiga som mynt och istället att betrakta som silverskrot. Kungl. Myntkabinettet i Stockholm, KMK, har ännu inte uppdaterat sin hemsida ang. detta men kommer säkert att göra så inom kort - så håll ögonen öppna på: Myntkabinettet.se.

SVT:s Östnytt (öppna i eget fönster med större bild).

Ny informationRiksantikvarieämbetets webbplats. Tydligen är det fråga om hela 150 mynt, varav 30 är gotländska (tvåsidiga) mynt.
Bilder: Penningpung? ~ Fynd! ~ Knut Eriksson ~ Brakteater


[2009-05-05]
Nytt nummer av Svensk Numismatisk Tidskrift
I SNT 4-2009 läser vi nu: "SNF har nu bildat ett helägt aktie-bolag, Myntauktioner i Sverige AB, som framdeles kommer att ombesörja all auktionsverksamhet". - Ett klart besked till alla Sveriges myntauktionsarrangörer alltså! ;o) Ni kan sluta annonsera i SNT och ägna er åt något annat. ;o)) SNT blir då i och för sig av med hälften av sina annonsörer, men det spelar ju mindre roll när man lever på stiftelsernas bidrag. Inställningen till annonsörer påminner dock lite om Tonkins annonsfilosofi: "Sluta leta! Vänd er till oss!" ;o)
Vill du läsa SNT på nätet får du dessvärre vänta ca 3-6 månader på PDF-versionen. Annonsörernas arrangemang exv. 15 maj, 23 maj, 30 maj, 23-26 juni lär då vara historia. Norrköpings Myntklubb är dock framsynt nog att annonsera om myntmässan den 3 oktober redan nu, så den annonsen kan nog löna sig! ;o))

[2009-05-04]
Ännu en myntauktionsfirma i Stockholm!
Den 7:e på orten! (av totalt åtta i hela Sverige). Myntauktioner i Sverige AB startades i mars. Ägaren är i skrivande stund okänd, men firman tecknas av fem mer eller mindre välkända myntsamlare: Dan (36) VD, Per-Erik (52) Styrelseordförande, Jan-Olof (48), Bernt (60) och Magnus (38). Bolaget, som skall "bedriva handel och auktionsverksamhet med numismatiska objekt samt därmed förenlig verksamhet", har sitt säte i Stockholm (närmare bestämt i SNF:s lokaler på Banérgatan!) och blir nu både konkurrenter och grannar med myntauktionsfirmorna AB Philia (Myntkompaniet), Ahlström / Thomas Höiland Auktioner AB, Aurum Auktioner Stockholm AB, Frimärkshuset Skandinavisk Filateli AB, Tradera AB och Ulf Nordlind Mynthandel AB. (Enligt sajten SvenskaAuktioner.se arrangeras myntauktioner i regionen även av: Strandbergs Mynt & Frimärks-handel AB och Ingemar Wallin Utveckling AB).
Trenden att allt fler myntsamlare startar egen mynthandel (ibland t.o.m. med firma!) har pågått några år i kölvattnet av fenomenet Internet och att auktionssajten Tradera.com vuxit sig allt större. Idag vet väl knappast någon hur många "mynthandlare" det egentligen finns i Sverige. Vissa påstår till och med att det numera finns fler mynthandlare än det finns genuina myntsamlare!? Rätt eller fel? Hur som helst så förstärks trenden ytterligare genom Firma Myntauktioner i Sverige AB i Stockholm.
Att branschen är så starkt koncentrerad till Stockholmsområdet har nog mycket att göra med att Kungl. Myntkabinettet, Sveriges (eller kanske snarare Stockholms!?) Ekonomiska Museum bedriver sin verksamhet uteslutande lokalt. Tyvärr har det, efter 12 års verksamhet i nya huset på Slottsbacken, ännu inte blivit mycket av marknadsföring utanför stan. Många är t.ex. de som länge saknat en seriös internetsatsning! - eller varför inte vandringsutställningar på landsorten. Det vore ju kul om man framgent satsade lite även på numismatiken "utanför tullarna". Flertalet samlare finns trots allt utanför 08-området. Hur det blir med Myntauktioner i Sveriges internetsatsning återstår att se. Namnet indikerar ju målgruppen ... som då säkert skulle uppskatta en riktig auktionssajt! - kanske som Tradera.com men med adekvata beskrivningar och äkthetsgaranti!? Mynthandeln.com önskar LYCKA TILL!

[2009-04-15]
FriMynt i Helsingborg - Lördag 18 april 11-18
Förberedelserna inför årets höjdpunkt i myntbranschen är i full gång! Till helgen är det nämligen dags för årets största myntmässa. FriMynt i Helsingborg. ANTIKÖREN (UON.se) är självfallet på plats (monter 142-143) tillsammans med ett 40-tal andra mynthandlare från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Hela listan över utställare hittar du på FriMynts hemsida. Av utrymmesskäl kan vi endast ta med oss ett litet urval av vårt lager ... så om det något speciellt du vill att vi skall plocka med får du gärna mejla oss!
Vi ses i Helsingborg på lördag!                    

[2009-03-16]
Trevlig Göteborgs-mässa gav mersmak!
Lördagens myntmässa, i Göteborgs Numismatiska Föreningens regi, blev en väldigt trevlig tillställning. Välarrangerat, trivsamt och glatt. - Och även en del kommers! (kanske allra mest handlare emellan!?). Mynt-samlare i alla storlekar fanns representerade. Från 6-åriga linluggar till långhåriga farbröder. Besökarna fick extra valuta för entrépengarna då GNF i utställningslokalen även anordnat en lite myntutställning. Medlemmar i föreningen visade bl.a. en imponerande samling plåtmynt (från 1650 och framåt) samt en liten display med mynt och medaljer från Gustav II Adolf och en dito med anknytning till "Riddar Gomer" på Loholmen. Missade du detta arrangemang får du hålla tillgodo med ett litet BILDGALLERI. Nästa begivenhet: FriMynt den 18 april!

[2009-03-12]
MYNTMÄSSA I GÖTEBORG PÅ LÖRDAG!
Nu på lördag, den 14 mars, är det myntmässa i Göteborg igen.
Utställare på mässan är bl.a. Antikören, Beso, Rune Larsson, Pecunia, Pedersen, Skarabé och Ticalen.
Arrangör är Göteborgs Numismatiska Förening (GNF). Även Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) deltar.

Plats: Ullevi Tennis, Smålandsgatan 2.
Tid: 10.00 – 15.00.
Entrén: 20 kronor.

[2008-11-25]
Myntauktion 51 - Lördagen 6 December, kl. 14.00
Nu finns Online och PDF-version av auktionskatalog 51 tillgänglig på: www.myntauktionen.com. Eftersom Antikören 51 är första auktionen sedan flytten från Göteborg 2007, pryds omslaget denna gång av "grannruinen" i Gräfsnäs slottspark.
Bland ett varierat innehåll kan bl.a. nämnas en liten samling gotländska mynt, en komplett samling svenskt kronguld samt en stor medalj-avdelning. Bland rariteterna återfinns bl.a. två mycket rara Nyköpings-klippingar från 1625. Den ena hammarpräglad med fyrsiffrigt årtal, den andra valsverkspräglad med tvåsiffrigt dito. Dessa typer saknas både hos Kungl. Myntkabinettet och i Avesta Myntmuseum.

[2008-11-03]
T-radera raderar samlingsplatsen Numismatikan!?
Sedan drygt 4 år tillbaka har den synnerligen aktiva diskussions-gruppen Numismatikan på auktionssajten Tradera, varit en samlingsplats för samlare av mynt, medaljer, sedlar, polletter etc. Men nu är det slut med det. Klockan 14.00 idag raderade T-radera medlemmarnas alla varningar för sajtens talrika kopior, förfalskningar och bedrägliga auktions-beskrivningar. Detta sammantaget med Traderas ovilja att anlita kategorivärdar, som skulle kunna sanera marknadsplatsen från bedrägerier, talar dessvärre sitt tydliga språk. Tradera/eBay vill tjäna provisionspengar på så mycket som möjligt - även rena bedrägerier!
Någon vilja att skaffa sig grundläggande branschkännedom och ta ansvar för det man saluför, känner man tydligen inte heller. Kraften ägnas istället åt att skicka ut pressmeddelanden där man "jämför" Traderas provisionsnivåer med seriösa auktionshus som har både kunnande och garantier - och dessutom gör jobbet åt sina säljare! Sammanfattningsvis: Oseriöst, Tradera - skärp er!!

[2008-10-16]
Historiska noteringar på Historiska Medaljer!
Resultatet för förra veckans storauktion nere i Osnabrück i Tyskland är nu publicerat. Totalt inbringade de 618 sålda numren (98%) av Greve Bondes medaljsamling del I ca 21 miljoner svenska kronor! Detta betyder ett snittpris på 34.000 kr stycket! Här hemma "i ankdammen" är det en mindre sensation att en medalj kostar sådana pengar - men på kontinenten är det alltså annorlunda. Dyrast blev - som väntat - den jättelika barockmedaljen (Ø 127 mm) över den danska segern vid Köge 1677. Euro 100.000 +22% blir väl lite drygt 1,2 miljoner i SEKiner räknat. Naturligtvis rekord!
Nu skall man inte förledas tro att ALLT blev chockdyrt. Det fanns faktiskt fynd också! De gick t.o.m. i några enstaka fall att handla en historisk "Bonde-medalj" för en ynka femhundring!? Fantastiskt!

[2008-10-10]
Mynthandeln.com - firar 10 år på Internet!
Den 10/10 för 10 år sedan lanserades internetsajten Mynthandeln.com. Det är ofattbart att 10 år går så fort!? Tycker inte det är länge sedan vi öppnade butik i Göteborg. Det var den 7 augusti 1981 - alltså för 27 år sedan! Första auktionen hölls våren 1986, första myntmässan på Sheraton 1988 - för 20 år sedan!? Mynttidningen utkom första gången 1994 och under fyra tuffa år producerades över 800 sidor myntläsning i färgglatt A4-format!
Ja, usch vad tiden går. Det är kanske hög tid att sätta igång på allvar med värderingsboken över svenska mynt & medaljer!? Men först får man kanske fundera lite över det lämpligaste "bok-formatet" ... A4, PDF, USB, DVD, HTML, ASP etc. etc. ... ;o)

[2008-09-30]
Valsverkspräglad 3 Mark 1590 på SNF:s auktion
SNT 6-2008 kom i brevlådan idag tillsammans med SNF:s auktionskatalog 157. Tidskriftens omslag pryds av "Farbror Hildebrand d.y." iförd renässansdräkt och infällt i denna bild det åttonde kända exet av "Gyllenminiatyren 1528" (slagen 1897). Auktionslistan omfattar denna gång både "Sven Svensson-material" och material inlämnat av "Svensson". Det som först slår en, är den ovanligt ojämna klassningen!? samt att medaljerna är betydligt utförligare beskrivna än mynten. Raritetsbeteckningar har man helt exkluderat och lättfunna provenienser saknas på flera rara mynt ... exv. den valsverkspräglade 3-marken 1590:

Ex. Hirsch Mynthandel, Stockholm, Lagerlista 82, 1975, nr 105.
Ex. Antikören Göteborg, Myntauktion 23, 12 juni 1999, nr 130.
Ex. Antikören, 6:e Myntauktionen på Internet, 7 juni 2000, nr 146.

[2008-09-16]
Bondes medaljsamling säljs av Künker/Nordlind!
För ett par veckor sedan skickade Ulf Nordlinds Mynthandel i Stockholm ut katalogen över greve Bondes medaljsamling, del 1. Auktionen hålls tillsammans med den ryktbara tyska firman Künker i Osnabrück - kanske Europas främsta auktionshus när det gäller mynt och medaljer. De visade sig också mycket tillmötesgående och service-minded och hjälpe t.ex. gärna till att boka både hotellrum och privatvisning. Katalogen är imponerande och omfattar närmare 300 sidor med detaljerade beskrivningar av de 629 utropen. Det finns egentligen bara ett problem. - Det kommer att bli alldeles för dyrt! ;o) ... eller är medaljer kanske alldeles för billiga idag!??

[2008-09-08]
Samlare bloggar om mynt!
Finns det några bloggare i myntbranschen? Tja, det har väl varit lite si och så med det. Precis som allt annat med Internet handlar det ju om att orka med kontinuerliga uppdateringar om man skall lyckas hålla något vid liv och locka till återbesök. I somras startade en samlare i mellansverige Werners Blogg som hittills haft en mycket hög aktivitetsnivå. Innehållet är varierat, trevligt och välskrivet. Tankar och idéer, tips och länkar. Vi rekommenderar definitivt ett besök!

[2008-09-04]
Sturemarken såld för motsvarande SEK 1.243.000:-
I tisdags kväll klubbades den här omskrivna och genom åren flitigt debatterade s.k. Sturemarken 1512 på auktion i Tyskland för € 105.000 +15% provision +7% tysk moms = 1.243.000 SEKiner. Med bred marginal nytt rekord för ett svenskt mynt! (1994 såldes en 8-dalersplåt 1659 för 630.000:-). Så sent som i höstas såldes samma exemplar hos Nordlinds i Stockholm för endast 350.000 kr + provision till en tysk mynthandlare. Ett resultat man till stor del kan tacka den s.k. "syjuntan" för (d.v.s. de som föredrar skvaller framför sanning). De hade nämligen satt igång en omfattande ryktesspridning om att myntet skulle vara falskt.
En konkurrerade auktionsarrangör har dessutom på olika s.k. "chatt-sidor" misstänkliggjort myntet med rent löjeväckande "argument". Orsakerna till detta uppförande kan man bara spekulera kring, men det är sannerligen inte första gången denna "firma" (med anhang) försöker misskreditera kollegor. Det är alltså "guld värt" att välja rätt auktionsföretag när man skall sälja fina mynt! - Förslagsvis ett som kan skilja äkta mynt från falska - och vise versa!
Kanske skulle även självaste SNF fundera över att ändra sitt smått föraktfulla "den kuriösa Sturemarken 1512" ... till något mera passande, nu när den återigen!! - plötsligt och av oförklarlig anledning ;o)) - intagit sin plats som Sveriges dyraste mynt! och tredubblats i värde på nio månader! ... eller var det 16 dagar!?? ;o))

[2008-08-18]
Sturemark 1512 till salu på WAG i Tyskland!
Den tyska firman WAG (Westfälische Auktions-gesellschaft), auktionerar den 1-3 september ut Bondes exemplar av den rara Sturemarken 1512 (utrop nr 3136). Samma mynt såldes i Stockholm i november 2007, men nådde då endast SEK 350.000:- (+20%), efter en omfattande ryktes-spridning ang. dess autensitet. Nu bjuds den istället ut för € 90.000 (+15%), d.v.s. lite drygt 980.000 SEKiner. Så det finns kanske en och annan som ångrar att de inte "slog till" i höstas. ;o))
Sturemarken 1512 såldes för första gången i modern tid 1977 och betalades då med Kr 330.000:- (vilket motsvarar Kr 1.375.000:- i dagens penningvärde). Köparens kommentar var då: “Mitt livs lyckligaste dag. Den skulle kostat minst det dubbla”. Myntet sålde han sedan privat i början av 1980-talet för en okänd summa.
Det är nog bra att inte ha en alltför överdriven auktoritetstro, utan istället kritiskt granska även det som vissa professorer slänger ur sig. Bättre att tänka själv! ;o)) "Experter" som kan feldatera ett objekt med imponerande 369 år !!? kan säker göra andra fel också.

[2008-07-18]
Nytt material på eBay! . . . och mera är på G!
Traditionellt är det ju ganska lugnt på myntfronten sommartid. Men med det nya fenomenet internetauktioner har detta förändrats. Nu är det säsong året runt! I vår webb-shop på eBay kommer vi succesivt att fylla på med nytt material under hela sommaren. Vi har många trevliga objekt "i pipelinen" som är på väg ut på eBay och Tradera. Både i auktionsformatet och till fast pris - för att tillgodose alla smaker! Håll utkik alltså! eBay - Tradera

[2008-07-16]
Myntmässa i Olofström på lördag! - Länk till Hitta.se
På lördag (19/7) bär det av söderut - mot Blekinge. Årets tredje myntmässa arrangeras i Olofström av Kristianstads Numismatiska Förening m.fl. och ANTIKÖREN är på plats som utställare för första gången. Vi tänkte presentera ett lite urval av vårt lager och det finns även möjlighet att lämna in material till kommande auktioner. MYNTAUKTION 51 är planerad till september-oktober och inlämning pågår för fullt!
Bland övriga utställare nämner mässgeneralen bl.a. Antikboden i Lund (Floberg), Monetarium (Hallström), Pecunia/Numikon/Ticalen (Mattsson & Jonasson), Lunds Mynthandel (Jönsson), Hamrin & Svahn i Grödinge, J. Melin Mynt i Nättraby och Erik Svenonius Mynthandel i Malmö. Alltså: Folkets Hus i Olofström, Lördag 10-15.
Som alltid på mässorna kan vi endast plocka med oss ett litet, litet urval av det vi har i lager. Så har du några speciella önskemål om vad vi skall ta med oss - skicka oss en önskelista! .

[2008-04-09]
En av årets höjdpunkter - FriMynt i Helsingborg!
GNF:s myntmässa i Göteborg förra månaden blev en trevlig tillställning med full fart och bra kommers! Och nu på lördag är det dags för myntårets höjdpunkt - Skandinaviens största mässa: FriMynt i Helsingborg!
ANTIKÖREN är naturligtvis på plats Monter 142-143, tillsammans med bl.a. Tamco, Riibe, Westerlund, Ticalen, Pecunia, Beso, Nordlind, Strandberg, Rune Larsson och Pedersen bara för att nämna några. Totalt ställer ett 50-tal handlare ut på FriMynt i Helsingborg (Idrottens Hus), som har öppet kl. 11-18 lördagen den 12 april 2008. Vi ses!


[2007-06-20]
Vi håller på att flytta våra tillgångar . . .
Nu under sommaren skall vi passa på att flytta vårt kontor från Göteborg till Alingsås. Ett kvartssekel med öppen butik får räcka och vi kommer framöver att satsa helhjärtat på e-handel istället. Ombyggnaden av nya "kontoret" är i full gång och till hösten hoppas vi kunna ta emot kundbesök i en ganska unik miljö. Tills dess når du oss lättast via e-mail. I mån av tid kommer vi också att ha lite "flyttrea" ;o) på eBay och Tradera under sommaren ... för alla grejer får nog inte plats på flyttlasset ... ;o)

[2007-06-14]
Hög temperatur och härlig stämning i "Bierka by"
Årets medeltidsdag i Gräfsnäs Slottspark blev en jättesuccé! Dryga 2.000 besökare (i åldrarna -1 till +90 år) på fem timmar! Vädrets makter gillade uppenbarligen också tillställningen. Skönt med ett par grader "svalare" än på Ostindie-fararen Götheborgs återkomst dagen innan (31 istället för 33 grader). Hur många barn under en meter (eller så) som slog sin egen "Riddar Gomer-penning" hann vi inte räkna. Vi hade fullt upp med att njuta av alla härliga barnaleenden och sköna föräldrakommentarer! - på äkta västgötska dessutom!! Behöver vi säga att vi hade väldigt trevlig!?     / Ulf & Babsan på Vikingabo

[2007-05-04]
MYNTAUKTION 50 - Lördagen den 12 maj kl. 14.00 Myntauktion 50 omfattar 425 utrop. Både PDF-katalogen och Online-katalogen finns nu tillgänglig på Myntauktionen.com.
Samtliga utrop finns avbildade - i tre olika skalor. Du kan studera katalogen antingen via textsidorna (alt. PDF) eller via bildgallerierna. Anbud kan du lämna via e-post, fax, telefon eller brev. Det går bra att höja tidigare bud ända fram till deadline - som är: Lördagen den 12 maj kl. 14.00. Lycka till!

[2007-03-05]
Se upp med falska riksdalrar 1781 och 1846!
För en dryg månad sedan varnade vi för att det börjat dyka upp falska riksdalrar 1781 och 1846 - sannolik producerats i Kina. Nu har vi satt ihop ett litet bildgalleri för att illustera några kännetecken hos dessa kopior. Falska Riksdalrar 1781. Notera bl.a. plantsfelet vid valörettan samt inbuktningen på motsvarande ställe på åtsidan. Ett individullt fel på det exemplar som kopierats - och som nu finns på samtliga kopior. Lägg även märke till de små stampklumparna på åtsidan - markerade med pilar, samt de odistinkta bokstäverna i omskrifterna. Slitagemässigt är kopiorna naturligtvis jämförbara men patineringen varierar ordentligt - för att ge ett individuellt intryck.

[2007-03-01]
Ny månad - nytt kalender-galleri!
Temat för mars månads kalender-galleri är kvalitetsklassning. En svår konst - men ack så viktig att behärska. Mynthandelns webbsida om kvalitet & värde är en av sajtens mest uppskattade sidor. Då den gjordes en gång i tiden var den dock anpassad för bildskärmar på 14-15 tum. Mars-galleriet bjuder nu på lite större bilder av bl.a. dessa mynt. Jämför också gärna med tabellen från Mynttidningen 10-1994.
Även denna gång har vi bifogat några korta kommentarer till resp. bild. Håll bara markören över galleribilden så visar sig texten.

Tidigare månads-gallerier 2007: Januari: Myntning & Numismatiker samt Februari: Förfalskningar & Samlarkopior.


[2006-08-07]
Idag för 25 år sedan öppnade vi mynthandeln!
Den 7 augusti 1981 öppnade vi dörrarna till mynthandeln på Stureplatsen i Göteborg för första gången. Ett tioårigt samlande övergick i en affärsrörelse med öppen butik (sex dar i veckan på den tiden), lagerlistor och mässdeltagande både i Sverige och utomlands.
Våren 1986 arrangerade vi vår första offentliga myntauktion. Katalogerna blev snabbt vårt signum. Uppskattade, konsulterade och samlade - än idag. En tillfredsställande känsla!
Efter min fars bortgång 2003 har undertecknad i år lyckats förvärva hela Antikören Mynthandel med lager och allt. Rörelsen kommer framgent att drivas av Ulf Ottosson. Återstår att se om man orkar med ytterligare femtio auktioner de närmaste 20-25 åren ... ;o)    


[2003-07-07]
Firmans grundare: Stig Ottosson 1920-2003
Han föddes i Roback, Håsjö församling i Jämtlands län den 19 januari 1920. Pappa Otto och mamma Mina hade fått en son, Herman och Maj en bror. Han växte upp i banvaktstugan i Dockmyr på järnvägslinjen Bräcke-Långsele. Vid 14 års ålder lämnade han hemmet och hamnade bl.a. i Östersund, Helsingborg, Borlänge och Västerås - där han på 1940-talet öppnade en egen sjukvårdsbutik (SEO). Efter faderns bortgång 1948 sålde han rörelsen till firma H. E. Adamsson AB (grundad av morbror Hjalmar) och flyttade hem till Östersund.
1952 kom han till Göteborg och blev personalchef på HEA (senare HEA Hälsotek AB med omfattande butikskedja). Arbetet innebar många resor och en bra möjlighet att stimulera det stora samlar-intresset med återkommande besök hos antikhandlare runt om i vårt avlånga land. Drömmen om en egen antikaffär blev verklighet efter pensioneringen - sommaren 1981 öppnade Antikören Mynt & Antik HB. I drygt 20 år kom han att vara firmans "butikschef", något som han stormtrivdes med. Han kunde inte tänka sig att sluta jobba. För honom var arbetet livet. Söndagen den 22 juni 2003 somnade han stilla in. Hans minne lever kvar.

TillbakaIn Swedish, please!


In English, please!
[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]

Mynthandeln.com är från början ett samarbetsprojekt för Internet mellan företagen ANTIKÖREN och MYNTMÄSTAREN. Webbplatsen Mynthandeln.com är tredelad och består av Mynttidningen Online, Myntbutiken och Myntauktionen.
ANTIKÖREN har drivit mynthandel på Stureplatsen i Göteborg sedan 1981, anordnat tre internationella myntmässor på hotell Sheraton och sedan 1986 arrangerat över 50 internationella myntauktioner. Våren 1998 publicerade vi för första gången vår auktionskatalog även på Internet (Myntauktion 21) och i mars 1999 arrangerades den första riktiga IT-auktionen. Denna auktionsform blev genast en jättesuccée och numera brukar vi ha 2-4 internetauktioner om året - med ständig inlämning, låga provisionen och snabba pengar! Vår gedigna kunskap i kombination med vår stora kundkrets är din bästa garanti för ett bra resultat. Hos oss får du helt enkelt bättre betalt!

Se vidare: www.myntauktionen.com

ANTIKÖREN KB
Myntmästaren

Ulf Ottosson
Vikingabo
441 91 Alingsås
Telefon: 070-65 25 121

© Copyright 1998-2009 - ANTIKÖREN KB & Myntmästaren, Ulf Ottosson.
All kopiering - såväl mekanisk som elektronisk - utan skriftligt tillstånd är ett brott enligt svensk lag (1960:729).

Denna sajt är optimerad för Microsoft Internet Explorer 4.0 och senare.