Sidan 2 av 4
Första mässan - FriMynt 1982
Den 24-25 april 1982 ställde vi ut på vår första myntmässa - FriMynt i Helsingborg. Sedan dess har vi deltagit varje år - d.v.s. 17 år i rad. Under våra första år åkte vi på ganska många myntmässor och besökte bl.a. Skara, Borås, Kungsbacka, Oslo, Trondheim och t.o.m. New York. Numera orkar vi bara med en - den enda riktiga myntmässan i Sverige - FriMynt i Helsingborg.


Utställning 1985
Under 1985 arrangerade vi en liten utställning om mynt och myntsamlande i våra lokaler på Stureplatsen. "Samla Mynt! - En utställning om numismatik" kallade vi det hela. Det blev en både lyckad och uppskattad tillställning. Göteborgs Tidningen (GT) var där och myntbranschen fick lite reklam. Också nystartade Myntmagasinet uppmärksammade vårt initiativ och Antikören fick därför vara först ut när tidningen påbörjade sin uppskattade artikelserie "våra handlare".

Första myntauktionen - våren 1986
Vi hade väl gått och funderat på att arrangera en myntauktion i ett par års tid, när det plötsligt dök upp en samling som skulle passa bra som grundplåt för en auktion. Sagt och gjort. Vi kom överens med samlingens ägare och gick därefter ut och annonserade efter mera material. Redan då hade vi bestämt oss för att oavsett utgången köra en tre-fyra auktioner och därefter utvärdera resultatet. Enstaka auktioner hade kommit och gått, men bara de kontinuerliga blev kvar. Vi fick ihop 956 nummer till den första auktionen - som hölls på hotell Opalen i Göteborg. Resultatet var inte dåligt - men inte heller bra. Till den andra auktionen lyckades vi mobilisera 1.125 utrop. Många hade tyckt att vårt initiativ med auktioner på västkusten varit mycket lovvärt och man ville gärna stötta oss - om inte annat för att motverka den då rådande stockholmsdominansen.

Dessutom fick vi mycket beröm både för auktionskatalogen och arrangemanget i stort. Till myntauktion nr 2, som hölls på nyinvigda Sheraton i Göteborg, gick det betydligt enklare att få in material. Slutresultatet blev också bra mycket bättre, vilket i sin tur bidrog till en bra 3:e auktion osv. Sedan dess har det bara rullat på och i dag har vi hållit 21 internationella kvalitetsauktioner på mynt, sedlar och medaljer. De första elva var s.k. offentliga auktioner, medan nr 12-21 varit skriftliga auktioner (se nedan).

[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]